Film / seriál

Jeden za všechny, všichni domů

Jeden za všechny, všichni domů
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Drama Dunkerk režiséra a scenáristy Christophera Nolana jde do značné míry proti pravidlům dnešních válečných velkofilmů. Desítky let starými filmařskými postupy oslavuje nadčasové hodnoty jako je odvaha a rozhodnost.

Proč zrovna bitva o Dunkerk? Epizoda ze začátku druhé světové války není u veřejnosti příliš známá, nekončí rozhodujícím vítězstvím a o žádnou „pořádnou“ bitvu vlastně ani nešlo. Všechny tyhle body receptu na válečný block-buster odporují. Přesto o zfilmování této látky Christopher Nolan (Počátek, trilogie o Temném rytíři) usiloval téměř pětadvacet let.
 
U francouzského města Dunkerk nacistické Německo na začátku léta 1940 zahnalo čtyři sta tisíc spojeneckých, většinou britských vojáků do kapsy u kanálu La Manche. Vojáci tehdy byli prakticky na dohled od domova, ale neměli jak se k němu přes vodu dostat. Britský ministerský předseda Winston Churchill odhadoval, že se jich podaří zachránit sotva desetinu. Díky heroické operaci jich však do bezpečí dorazila naprostá většina. Strategický ústup sice ponechal kontinentální Evropu na pospas Němcům, ale dal Britům čas na přeskupení sil a později na protiútok.

Napětí vzbuzuje starosvětskými postupy, které dovedl k dokonalosti už Hitchcock

Nolan první inspiraci k natočení Dunkerku získal, když se se svou ženou, producentkou Emmou Thomas, plavil přes Lamanšský průliv. S natáčením čekal, až získá dostatek zkušeností, pak se ale rozhodl jít proti nim: oproti běžné velkofilmové praxi zavrhl digitální efekty a natáčel maximálně realisticky včetně využití stíhaček Spitfire a civilních lodí, které Dunkerk pamatují. Nolan také nešel divácky vstřícnou cestou silného hrdiny a radši o akci vypráví prostřednictvím mozaiky postav.

Až matematicky přesně členěný scénář Nolan rozděluje podle živlů a podle času, který v nich děj stráví. Na souši operace trvá týden, během nějž vojáci čekají na záchranu na francouzské pláži. Na vodě jde o den: na základě armádní výzvy se vojákům na pomoc vydají civilní plavidla. A ta ze vzduchu kryjí stíhačky, pro něž se jedná o hodinové nasazení.

Na pevnině sledujeme vojína Tommyho (Fionn Whitehead), který jako jediný ze své skupiny přežil přepadení Němci a nyní se snaží dostat na transportní loď. Naloďování narušované německými stíhačkami a ponorkami neohroženě řídí komandér Bolton (Kenneth Branagh). Vstříc Dunkerku na malé lodi pluje pan Dawson (Mark Rylance) se svým synem Peterem a jeho kamarádem Georgem; cestou naberou bezejmenného vojáka v šoku (Cillian Murphy). Shora je chrání pilot Farrier (Tom Hardy), jediný přeživší ze své letky. Němci jsou všudypřítomní, ale do očí žádnému z nich vidět není. Navenek Dunkerk možná působí příliš chladně a vysoustruženě, uvnitř celé konstrukce ale bije živé srdce – oslava stovek tisíců vojáků i civilistů, lidí všech hodností, profesí a osobních příběhů, kteří v rozhodující chvíli nepřestali věřit v zázrak. A ten se dostavil.

Christopher Nolan

Obrovský milovník filmu se od natáčení nízkorozpočtových snímků, jako bylo jeho pozpátku vyprávěné Memento, vypracoval až k spektáklům za téměř 200 milionů dolarů. Mezi ně patří třeba batmanovský Temný rytíř, podle uživatelů databáze IMDb třetí nejlepší film všech dob.

Nolan o válečné epizodě vypráví prostřednictvím mnoha postav a s minimem dialogů. Napětí vzbuzuje starosvětskými postupy, které dovedl k dokonalosti už Hitchcock.


Zajímavosti o filmu

Míra autenticity byla tak veliká, že se pro film ušily stovky uniforem z vlněné látky, která se nevyrábí od roku 1940. Tři týdny pak procházely speciálním procesem, aby vypadaly dostatečně „použitě“.

Režisér Nolan se osobně proletěl stíhačkou Spitfire, která v Dunkerku „hraje“, aby získal větší cit pro co nejrealističtější natočení a sestřih vzdušných soubojů.

Koukněte i na

Zachraňte vojína Ryana

Film, který svým brutálním realismem posunul hranice válečných filmů: vzpomeňme na krvavé úvodní vylodění Spojenců v Normandii. Drama Stevena Spielberga se odehrává na pobřeží o tři sta kilometrů jinde a o čtyři roky válečného času později než Dunkerk.

Bitva o Alžír

Jeden ze snímků, které Nolan promítal svým spolupracovníkům před zahájením prací na Dunkerku. Nemilosrdně sevřený film ukazuje Alžírskou válku za nezávislost téměř dokumentaristicky – bez příkras, ideologie či hodnocení.

Dunkerk

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Christopher Nolan

Scénář Christopher Nolan

Obsazení Tom Hardy, Cillian Murphy, Harry Styles, Mark Rylance, Kenneth Branagh, James D'Arcy, Miranda Nolan

Délka 107 min.

Rok 2017

HBO neděle 30. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC