Film / seriál

U Van Damma platí: čím starší, tím lepší

Lukas – francouzské akční drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Pokud nevěříte, že akční hrdina v důchodu může natočit parádní film, mohl by vás Lukas s Jeanem‑Claudem Van Dammem přesvědčit o opaku.

Je pravda, že hvězdě akčních filmů přelomu osmdesátých a devadesátých let Jeanu-Claudu Van Dammovi se podobný kousek nepovedl poprvé. Už před čtrnácti lety dokonale překvapil ve filmu JCVD režiséra Mabrouka El Mechriho. Šlo o mnohovrstevnatou hříčku proplouvající vodami fikce a reality. Van Damme si zahrál stárnoucí hvězdu béčkových filmů s tak vtipnou sebereflexí a ironií, že se mu podařilo ze škatulky plochých akčních hrdinů úspěšně vyklouznout.

Přerod hvězdy akčních filmů

Dalo by se říci, že ve filmu Lukas Jean-Claude Van Damme dokončuje svou radikální přeměnu z mistra smrtících kopů a úderů ve všestranného a vnímavého herce. Příběh zlomeného muže, který pracuje jako vyhazovač v nočním klubu, je pochmurný a v jistých okamžicích až brutálně realistický. O hlavním hrdinovi Lukasovi toho víme velmi málo. Snad jen to, že jeho africká minulost obsahuje temná místa i smrt manželky a není radno si s ním zahrávat, a také to, že je, navzdory veškeré mizérii, rozhodnut postarat se o svou osmiletou dceru Sarah. Ta je pro něj jediným světlým bodem v jinak bezútěšném životě. Po nešťastném úmrtí jednoho z hostů klubu mu přesto nezbude nic jiného, než přijmout práci na ještě pochybnější adrese – ve striptýzovém podniku řízeném hlavou místního podsvětí. V bezvýchodné situaci, na pokraji chudoby a zoufalství, nakonec přijímá roli policejního informátora. Rizika, která s sebou nová role nese, se stupňují každým dnem.

Mají o vás pochyby? 
Ani náhodou. Riskoval jsem pro ně život.

Mistr thrillerů

Snímek natočil režisér Julien Leclercq. Tento francouzský specialista na thrillery u nás zatím není příliš znám – z jeho sedmi filmů se v českých kinech objevilo pouze drama Přepadení o únosu letadla Air France v Alžíru v roce 2012. Ale zpět k Lukasovi. V tomto temně laděném příběhu o bezvýhradné rodičovské obětavosti a odpovědnosti se nevyskytuje žádný superhrdina vládnoucí nadlidskými schopnostmi. Naopak Van Dammova postava předpokládá rozvahu a volbu takových strategií, které povedou bezpečně k cíli v nebezpečném území. Přesto nebudou diváci ošizeni ani o skutečně úchvatnou bojovou scénu natočenou na jeden dlouhý záběr. JCVD je v životní formě, bojové i herecké. 

Jean-Claude Van Damme

Snad největší hvězda mezi akčními herci osmdesátých a devadesátých let minulého století. Narodil se v roce 1960 v belgickém Bruselu. Vzhledem k úspěšné hollywoodské kariéře bývá nazýván Král Belgičanů, v kombinaci s jeho fyzickými dispozicemi mu zase někteří říkají Svaly z Bruselu. Od roku 1984 hrál ve více než 60 filmech, k nejznámějším patří akční Univerzální voják, Dvojitý zásah nebo Timecop. Je také držitelem černého pásku v karate a 3. danu v taekwondu.

Lukas 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Julien Leclercq

Scénář Jérémie Guez

Obsazení Jean-Claude Van Damme, Kevin Janssens, Sam Louwyck, Sveva Alviti, Sami Bouajila, Kaaris, Dimitri Vegas, Alice Verset, Carlos Schram…

Délka 83 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC