Film / seriál

Nespoutanost

Tina a Vore – dramatická fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Znepokojivý thriller z pera autora slavného hororu Ať vejde ten pravý. Tina, celní úřednice prazvláštního vzhledu, dokáže vycítit lidské emoce, strach, úzkost i stud. Co stojí za tímto darem se dozví až ve chvíli, kdy potká Voreho, který je jí velmi podobný.

Film Tina a Vore, v originále možná pod přiléhavějším titulem Hranice, od samého začátku klame tělem. Nejdřív to vypadá, že půjde o naturalistické drama o podivně vyhlížející, samotářské a poněkud neohrabané ženě (Eva Melander), ovšem s jedinečným talentem. Jako celnice ve švédském přístavu dokonale využívá svůj čich. Má ho tak dokonalý, že dokáže vyčenichat třeba strach, vinu nebo vztek. Dokonce se jí jednou podaří „vyčmuchat“ telefonní kartu obsahující dětskou pornografii, jakmile se jí dostane do rukou onen telefon.

V životě toho Tina moc nezažívá, mimo práci navštěvuje svého otce v pečovatelském domě a žije se spolubydlícím, který ale miluje jen své tři pitbuly. A tak Tina často chodí na dlouhé procházky do lesů. Jedině tam se cítí dobře, a dokonce se jí vůbec nevyhýbají divoká zvířata, spíš naopak, jako kdyby k sobě patřili. Zní to až trošku pohádkově, ale žádnou Sněhurku nečekejte. Naopak fantaskní příběh se stává stále temnějším a temnějším.

Je opravdu možné cítit to, co lidé cítí?

A jednoho dne Tina v práci narazí na muže, který je neprávem podezírán z pašování, proto ho musí prověřit. Je to Vore (Eero Milonoff), muž, který je Tině až příliš podobný, jako kdyby snad byli příbuzní. Tina ho začne sledovat a z náhodného setkání se vyvine přátelství a následně až živočišně nespoutaný vztah. Oba mají neobvyklé jizvy a bojí se blesků. Ukáže se, že mají ještě mnohem víc společného. Ale zároveň je toho spousta, co o sobě vzájemně nevědí. 

Režisér Abbasi balancuje na tenké hranici, aby zachoval tajemnost příběhu a nenechal vše upadnout do podivínské absurdnosti. Na jedné straně je tu lyrická romance, na druhé straně záhadné konspirace. Zároveň je ve filmu několik vtipných momentů. Jak se vše vyvine vám popisovat nebudeme, přišli byste o zásadní odhalení. Jakmile však všechno dostane jasné obrysy, je jasné, že název Hranice filmu sedí mnohem lépe. Jelikož je to film o hranicích mezi lidským a nelidským, mezi dobrem a zlem. Rozhodně stojí za to, si na překvapivou pointu počkat. 

Tina a Vore

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Ali Abbasi

Scénář Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist

Obsazení Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Viktor Åkerblom, Matti Boustedt, Andreas Kundler, Ibrahim Faal, Henrik Johansson, Sten Ljunggren, Ann Petrén, Kjell Wilhelmsen, Rakel Wärmländer, Josefin Neldén, Åsa Janson, Donald Högberg, Krister Kern, Robert Enckell, Elisabeth Göransson, Tomas Åhnstrand, Caio Sael

Délka 108 min.

Film Europe HD pondělí 27. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC