Film / seriál

Tábornická cesta smrti

Mysteriózní horor Pátek třináctého
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Jezdili jste jako děti na letní tábory? A bavili vás strašidelné historky? Pak bychom pro vás jednu děsivou tábornickou historku měli.

Letní tábor Crystal Lake v malebné krajině daleko od ruchu velkoměst se zdál být skvělým místem, kam v létě děti poslat. Ale jen do té doby, než se utopí jeden z táborníků, zatímco vedoucí si užívají milostných hrátek. Od té chvíle je tábor prokletý a pomalu chátrá. Po letech se sem noví nadšenci snaží vrátit život a tábor začnou opravovat, ale jak se ukazuje, po setmění se sem spíše ráda vrací smrt… Mají krvavé vraždy něco společného se smrtí utonulého mladíka, jehož tělo se však nikdy nenašlo?  

Lesy, kam teenageři nesmějí

Pátek 13 bývá označován za kultovní horor, což by někoho mohlo mylně svádět k domněnce, že jde o filmařský majstrštyk. Nebojte, nejde o béčkový horor děsivé kvality, ale také o žádné mistrovské dílo. Je to prostě klasika, která pomohla odpálit celou řadu dalších hororů na podobné téma, kterak teenageři v hlubokých lesích jeden po druhém umírají strašnou smrtí. A přesně této věkové skupině jsou také tyto „žánrovky“ určeny. Kdo je vrahem, tak nějak tušíte od začátku, na tom nic děsivého není. Stačí si dát dohromady jedna a jedna a je zřejmé, že utopený klučina asi není úplně definitivně utopený a jeho matinka taky není úplně nevinná smutná žena. 

Děsivé na těchto hororech jsou především vraždy, ať už jejich průběh, nebo okamžiky, kdy mrtvého kamaráda najde někdo z party (dívenka se sekyrou zatnutou do čela opravdu není to, na co byste chtěli narazit po příchodu do chatky). Pátek 13 je prostě klasický horor, kde sice spoustu věcí předvídáte, ale zároveň zde perfektně fungují děsivé lekačky. A to je možná to nejděsivější, když neustále čekáte, kdy už odpadne další z party, víte, že to musí být každým okamžikem a když ten okamžik nadejde, nadskočíte na gauči leknutím. 

Režisér Sean S. Cunningham se díky tomuto snímku proslavil a některé prvky z Pátku 13 dnes patří k legendárním, ať už postava Jasona s mačetou, nebo hlavní hudební motiv Harryho Manfrediniho. Společně s Halloweenem (1978) a Noční můrou z Elm Street (1984) patří Pátek 13 ke „zlaté hororové trojici“ přelomu 70. a 80. let ve Spojených státech. 

Takže se možná vraťme na začátek, Pátek 13 si svým způsobem označení kultovní horor zaslouží, vždyť fanoušci hororů ho znají po celém světě, dočkal se remaiku, mnohé scény bývají parodovány, o masky se postaral skvělý Tom Savini a v jedné z hlavních rolí se zde představil Kevin Bacon. Co na tom, že filmařsky to není dokonalé, hlavní je, že po zhlédnutí nebudete chtít v létě děti poslat na tábor. 

Zajímavost

Dnes už legendární závěrečná scéna s Jasonem na jezeru nebyla původně ve scénáři. Nápad se zrodil v hlavě maskéra Toma Saviniho během natáčení.

Pátek třináctého

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Sean S. Cunningham

Scénář Victor Miller, Ron Kurz

Obsazení Betsy Palmer, Kevin Bacon, Jeannine Taylor, Adrienne King, Peter Brouwer, Robbi Morgan, Harry Crosby

Délka 95 min.

Rok 1980

AMC středa 17. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC