Film / seriál

Slova: Komorní doják o lásce, pravdách a lžích

Slova
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Zoë Saldana, Ben Barnes nebo J. K. Simmons – hvězdná herecká sestava se v roce 2012 sešla v americkém nezávislém romantickém dramatu o upřímnosti slov i vztahů.

Příběh Slov začíná v poválečné Paříži a vine se až do současného New Yorku, sledujíc mladého spisovatele Roryho (Bradley Cooper), který svým prvním románem zasazeným do francouzské metropole dosáhne obrovského úspěchu u kritiků i u publika. Jediným zádrhelem je, že Rory tuto knihu nenapsal.
Využil totiž dávno zapomenutý a znovu nalezený rukopis. A jeho skutečný autor (Jeremy Irons) se k němu teď rozhodl přihlásit. K tomu ve filmu Slova potkáte ještě jednoho spisovatele, který o těch předchozích napsal knihu. „První verzi scénáře jsme napsali před jedenácti lety,“ vzpomíná scénárista a režisér Brian Klugman, který se se svým spolupracovníkem Lee Sternthalem tehdy věnoval jinému projektu. „Pamatuji si, že jsme seděli v autě, mluvili o Hemingwayovi, který ztratil některé ze svých příběhů. Co by se stalo, kdyby se některé z nich nyní našly?“
Uvedená otázka se stala východiskem pro snímek Slova. „Scénář se nám psal téměř sám, rozvíjel se velmi organicky,“ potvrzuje Sternthal. „Začali jsme příběhem Starého muže a Roryho, další vrstvy se pak začaly rychle vykreslovat,“ doplňuje Klugman. „Rory se rozhoduje, zda přizná plagiátorství, nebo bude dál žít jako podvodník. Nakonec zvolí způsob, o kterém si budou určitě diváci mezi sebou povídat.“ Film vznikal dlouho, jeho příběh se podobně jako například Pulp Fiction či Milionář z chatrče ocitl na seznamu nadějných, ale nerealizovaných scénářů.
Klíčové nakonec bylo obsazení Bradleyho Coopera do hlavní role. Cooper se s oběma tvůrci kamarádí a účast v jejich snímku jim slíbil už dávno před tím, než se z něj díky komedii Pařba ve Vegas stala hvězda. O deset let později slib dodržel.
Po něm se přidal i slavný Jeremy Irons. „Slova mi nabídla příležitost zahrát si roli devadesátiletého muže, což je vždycky zábavné. Bradley Cooper byl v tu chvíli již angažován, a je to muž, o kterém všichni velmi hezky mluví. Ani jednoho z režisérů jsem neznal, ale věděl jsem, že napsali inteligentní příběh s velmi zajímavými postavami. Proč jsem řekl ano? Je to věc instinktu. A ten můj říkal, že tenhle film bude dobrý,“ popisuje své rozhodování Jeremy Irons. Jeho angažování pomohlo při oslovení zbylého hvězdného obsazení pro snímek, v němž se proplétají tři časové linie.

Čtyři spisovatelé

Bradley Cooper hraje Roryho Jansena, neúspěšného autora, který se prosadí, až když vydá rukopis, jenž našel ve staré aktovce, kterou mu jeho manželka (Zoë Saldana) koupila v pařížském starožitnictví. Jeremy Irons hraje devadesátiletého Starého muže, který kdysi napsal román inspirovaný svým manželstvím a pobytem v poválečné Paříži. Aktovku s rukopisem ovšem jeho manželka zapomněla ve vlaku. Ben Barnes hraje Starého muže jako mladíka, amerického vojáka, který po druhé světové válce zůstane se svou francouzskou ženou v Paříži. Po rodinné tragédii napíše krásný román, o který ale brzo přijde. Dennis Quiad hraje Claytona Hammonda, spisovatele, který napsal román o fiktivní postavě jménem Rory Jansen a právě ho předčítá svým fanouškům. V zákulisí na něj čeká studentka (Olivia Wilde), aby odhalila jeho tajemství.

Slova

Film / seriál
Hodnocení FDB 77 %
Foto FilmBox

Režie Brian Klugman, Lee Sternthal

Obsazení Olivia Wilde, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, J.K. Simmons, Ben Barnes

Délka 102 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC