Film / seriál

Sexy kočka, premiantka a kluk ze sousedství

Sexy kočka, premiantka a kluk ze sousedství
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Život bez lásky by byl pěkná nuda. Díky ní poznáváme opojné štěstí, jindy zase trpíme, potkáváme zajímavé lidi a zažíváme nečekaná dobrodružství.

O životní nudě, bolestech a náhlých překvapeních ví své i mladý Newyorčan Leonard (Joaquin Phoenix), který se po neúspěšném pokusu o sebevraždu pokouší vrátit zpět do života u svých rodičů. Asi by mu prospěla chvíle klidu, jenže co čert nechtěl, do cesty se mu připlete krásná a přitažlivá Michelle (Gwyneth Paltrow). A ať je ještě veseleji, rodiče Leonadrovi začnou dohazovat milou a starostlivou Sandru (Vinessa Shaw). Zachovat si chladnou hlavu bude pro Leonarda oříšek.

Leonard se totiž ocitl v zajetí svých vnitřních démonů – opustila ho snoubenka, vrátil se do svého dětského pokoje, kde pořád visí plakát z roku 2001, a rodiče ho nechtějí nechat dospět. Stejně tak vždy milá Sandra se v životě nějak podivně zasekla, zná Leonarda snad celou věčnost a stejně tak dlouho jim plánují jejich rodiče svatbu, je to sladké, ale... je tu ještě Michelle. Nádherná žena, která vpadne Leonardovi do života jako blesk z čistého nebe. Sofistikovaná blondýnka je vzrušující a tak děsně sexy. Tohle je přesně ten typ ženy, která přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Je sice božská, ale svým způsobem také děsivá. Ovšem Leonard je jí tak oslněn, že přehlíží jejího ženatého milence i to, že bere až příliš mnoho léků.

Zvláštní věcí na tomto filmu je to, že zcela ignoruje všechna obvyklá klišé o rodičích obecně a o židovských matkách, i když to tak z počátku nemusí vypadat. Leonardovými rodiči jsou Ruth a Reuben Kraditorovi (Isabella Rossellini a Moni Moshonov). Ruth samozřejmě chce, aby Leonard našel stabilitu ve sňatku s hezkou židovskou dívkou, jakou je Sandra. A Sandřin otec (Bob Ari) chce rozšiřovat svou firmu a představa vdané dcery se mu zamlouvá, ovšem že by o ní uvažoval jako o obchodní partnerce, tak to ho ani ve snu nenapadne. Všichni chtějí to nejlepší pro své děti, jenže jich samotných se na nic neptají.

Milenci jsou tedy milostným i rodinným dramatem zároveň. Leonard se musí zbavit svých démonů, nejspíš i Michelle, která by se mohla oblékat do policejní pásky, když vezmeme v úvahu, jaké průšvihy ztělesňuje, a Sandra se musí naučit být sama sebou.

Je to film, který vypráví o lidech, jenž můžete kdykoli a kdekoli potkat, možná nějaké takové podobné dokonce znáte. Navíc je to už třetí film, ve kterém James Gray režíroval Joaquina Phoenixe (po Temných zákoutích a snímku Noc patří nám), a ukazuje se, že společně se jim daří oživovat zvláštní typ postavy, jež vás bude něčím neustále vyvádět z míry, ale na druhou stranu jí budete naprosto rozumět. Vůbec celý film je skvěle natočený, skoro máte pocit, že jen sledujete něčí život, jako byste se nedívali na uměle vytvořený svět, ale ocitli se v kůži někoho jiného. Dokonce i konec, který se může zdát předvídatelný, zde působí naprosto přirozeně a patřičně.

Milenci

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,1 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie James Gray

Scénář James Gray, Ric Menello

Obsazení Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Elias Koteas, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini, Samantha Ivers

Délka 111 min.

Rok 2008

AMC pondělí 18. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC