Film / seriál

Setkání nemrtvých s živými po deseti letech

Akční komedie Zombieland: Rána jistoty
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když v roce 2009 Zombieland slavil úspěchy jak v řadách recenzentů, tak v řadách obyčejných smrtelníků diváků, všichni čekali, že za rok dva se dočkáme pokračování. Tohle čekání se ale nakonec protáhlo na neuvěřitelných deset let. Nakonec se ale podivná partička přeživších v zombie apokalypse vrátila a od té doby baví všechny příznivce „nemrtvého humoru“.

Proč byla jednička tak úspěšná? Částečně to samozřejmě bylo skvělou režií Rubena Fleischera, který točil například Venoma, či účastí scenáristů Deadpoola, částečně dobrým obsazením (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg), ale především odlišností od ostatních zombie apokalyptických projektů. Ty kina plní díky krvi a morbiditě, Zombieland na druhou stranu toho samého dosáhl za použití humoru. 

Smrti vstříc s úsměvem

Ne, že by krve a shnilých končetin ubylo, ty jsou i tak nedílnou součástí takového snímku. Ale kde se u jiných filmů děj soustředí na to vyřešit taktické otázky hlavních hrdinů a na to, aby jejich boj o přežití byl pořádně nervy drásající, Zombieland přichází s hrdiny, kteří se chtějí v apokalypse dobře bavit. Ne jako například Soumrak mrtvých od Edgara Wrighta a celá řada dalších zombie komedií – tam se řeší taktika a přežití jako obvykle, akorát se při tom hrdinové dostávají do humorných situací. U Zombielandu je ta zábava důležitá přímo pro postavy a v tom je ten základní rozdíl.

Bílý dům po Trumpovi

Jestliže se v jedničce jen přežívalo, ve dvojce se hlavní hrdinové chtějí usadit. Jako základnu zvolí již zašedlý Bílý dům, který je teď prázdný. Začnou se vozit v prezidentské limuzíně a spát v postelích ministrů. Oproti prvnímu dílu se však začneme zabývat postavami o něco hlouběji, budou se řešit vztahové problémy a podobné záležitosti, na které je čas, až když se člověk vyrovná s prvotním návalem zombies. To je sice rovina, kterou mnozí novému Zombielandu vyčítají, protože veřejnost čekala kopii prvního dílu s větším rozpočtem a je pravda, že to na akčnosti a humoru trochu ubírá. Na druhou stranu svět začne působit uvěřitelněji a k postavám si začneme vytvářet vztah hlubší, než je jen sympatie k jejich způsobu zabíjení.

Když někoho milujete, střelte ho do ksichtu, aby se nevrátil jako zombík

Ta prodleva…

… kterou jsme nakousli na začátku – proč že bylo mezi dvěma díly úspěšného filmu deset let? Není to koneckonců Avatar, který by vyžadoval složitou produkci. Pravda není nijak zajímavá. Žádné několikanásobné těhotenství herečky či smrt ve štábu. Prostě se to tak nějak nestalo. Na scénáři dvojky se začalo pracovat hned, jakmile se jednička projevila jako úspěšná, jenže to nebylo tak nějak ono, tak se to tak nějak odložilo a když se k tomu chtělo tak nějak vrátit, scenáristi už řešili Deadpoola, herci dostali Oscary, a tak měli spoustu práce… znáte to. Holt se k tomu všichni dostali až po dlouhé době, nic víc.

Lepší než jednička?

Jak to tedy dopadlo? Dostáli tvůrci očekávání publika, které na projekt po takové době stejně už napůl zapomnělo? Těžko říct. Problém druhého dílu je, že působí jako nepřesná kopie jedničky s jistým pokusem o nějakou formu evoluce. Což není nutně negativní kritika, na film se dá skvěle koukat, je zábavný, talentu je zde cítit mraky na každém kroku… jen to není deset let očekávaný druhý díl v pravém slova smyslu. Třeba ten zmiňovaný Avatar tráví čas mezi díly důkladnou přípravou, aby v druhém dílu diváky odrovnal stejně jako při jedničce. To se však u Zombielandu nedělo, což má za následek to, že pokud půjdete před obrazovku natěšení, s jedničkou čerstvě znovu nakoukanou, abyste se do druhého dílu ponořili jednodušeji, budete zklamaní. Show, ve kterou byste doufali, se nebude dít. Pokud však ke všemu přistoupíte s čistým štítem a budete chtít prostě hezký, zábavný zombie film, dostanete přesně to, co čekáte.

Ruben Fleischer

Vlastně původně vůbec nechtěl být režisérem. K filmu přičichl jako asistent režiséra Miguela Artety a po této zkušenosti opustil své zaměstnání a dva roky natáčel nízkorozpočtové videoklipy. Na základě těchto dílek si ho všimly filmové produkce a od té doby se nezastavil.

Zajímavosti

Pomalý a hloupý druh zombie hlavní hrdinové a Homer, čímž jasně narážejí na Homera Simpsona.

Film se jmenuje podle jednoho z pravidel přežití hlavního hrdiny – i když si myslíte, že je zombík mrtvý, střelte ho znovu – odtud tedy „rána jistoty“.

Koukněte i na

Úsvit mrtvých

Dneska již skoro klasika. Snyderův projekt o zombících, kde je humoru minimálně a soustředění je zaměřeno na krev a ty létající končetiny. Pro naladění se na tu správnou zombie vlnu ideální.

Soumrak mrtvých

Britská komedie na podobné téma, s podstatně jiným přístupem. Je hezké vidět, jak může být stejné téma různě zpracováno a Zombieland se Soumrakem mrtvých jsou dva vzorky, které stojí za to vidět.

Zombieland: Rána jistoty

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Ruben Fleischer

Scénář Rhett Reese, Paul Wernick…

Obsazení Woody Harrelson, Emma Stone, Zoey Deutch, Bill Murray, Abigail Breslin, Rosario Dawson, Avan Jogia

Délka 97 min.

Rok 2019

HBO neděle 28. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC