Film / seriál

S vlky výti a Oscary míti

S vlky výti a Oscary míti
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Sedmi Oscary ověnčený snímek s Kevinem Costnerem v hlavní roli nestárne. Navíc ten, který tančí s vlky, je i ten, který celý film režíroval.

V podstatě dnes již legendární film Tanec s vlky vypráví příběh poručíka Dunbara, který se po bojích s Konfederací ujme opuštěné pevnosti daleko od všech bojů i civilizace. Jedinými společníky jsou mu zde vlci, s nimiž „tančí“, aby si získal jejich důvěru. Až později Dunbar zjistí, že nedaleko žije také kmen Siouxů a v něm krásná dívka jménem Zaťatá pěst. A tak se z amerického vojáka postupně stává pravý americký domorodec, Indián, který žije klidně a v souladu s přírodou. Ovšem jen do okamžiku, než se objeví vojáci kavalerie...

Jak říci vše beze slov

Nerozumí si, neznají jediné slovo z jazyka toho druhého, a přesto Dunbar (Kevin Costner), bílý muž, dokáže Siouxům vysvětlit, co je tatanka – bizon. I když si původně Vítr ve vlasech, válečník, myslí, že v tu chvíli přišel bílý muž o rozum. Slovo tatanka je pro celý film opakující se motiv. Ve chvíli, kdy se domorodci s cizím vojákem pochopí, zrodí se příběh, který vás bude dojímat, napínat i bavit. Najednou se zrodí muž, který chce žít s Indiány a jehož Indiáni trochu opatrně, ale nakonec bezvýhradně přijímají. Ve skutečném životě k takovým kontaktům téměř nikdy nedošlo.

Nikdy jsem nevěděl, kdo je John Dunbar. Možná proto, že samotné jméno nemělo žádný smysl. Ale když jsem slyšel své indiánské jméno volat znovu a znovu, poprvé jsem věděl, kdo jsem

V jistém smyslu je proto Tanec s vlky sentimentální fantazií, filmem, co by bylo kdyby, který představuje svět, v němž se běloši skutečně zajímají o domorodé americké obyvatele a jejich kulturu. Příběhem, který oslavuje život v souladu s přírodou. Většina událostí je podávána prizmatem Dunbara, unijního poručíka, který se stane hrdinou trochu mimoděk, když odmítá amputaci nohy a téměř jako sebevrah se vrhne proti nepříteli.

Po bojích, jejichž smysl nikdy zcela nepochopil, se ocitne na míle daleko jakékoli civilizaci. Nejdříve si píše samotářský deník, po kontaktu se Siouxi se v něm probudí zvědavost a záměrně je vyhledává, pozoruje a vše zaznamenává. Spolu s Dunbarem postupně objevujete indiánskou kulturu i vy. Pomalé vyprávění a důraz na detail, dělají z filmu něco jedinečného. Jako kdybyste stáli vedle Dunbara, učíte se spolu s ním nový jazyk a kultura bílého muže se vám postupně stále více vzdaluje.

Romantika bez klišé

Tříhodinová podívaná však nemůže být jen o lovu bizonů a lingvistickém okénku do indiánské gramatiky. Samozřejmě že nesmí chybět příběh osudové lásky. Ten je však podán vkusně a civilně bez závěrečných ohňostrojů při dojemném polibku. Milostný příběh mezi Dunbarem a Zaťatou pěstí (Mary McDonnell) je podán obzvláště jemně; toto není jedno z klasických romantických klišé, ale námluvy vedené většinou očima, skrze dva lidi, kteří se na sebe dívají. Je tu i vtipná scéna ukazující, jak kmen pozoruje a schvaluje nový vztah, když manželka jednoho z bojovníků (Tantoo Cardinal) vysvětluje svému muži, že je čas, aby Zaťatá pěst přestala truchlit nad svým mrtvým manželem a přijala nového muže.

Tanec s vlky je svým způsobem velmi ambiciózní snímek. Jedná se o promyšlený, pečlivě připravený a skvěle odvyprávěný příběh ukazující „Západ“ v době, kdy se říkalo, že je Západ mrtvý. Ano, trvá to tři hodiny, ale je to bezesporu osobní triumf Kevina Costnera, který je nejen skvělý Dunbar, ale také zručný režisér. Je vlastně neuvěřitelné, že se jedná o jeho režijní debut.

Tanec s vlky

Film / seriál
Hodnocení FDB 87,7 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Kevin Costner

Scénář Michael Blake

Obsazení Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant, Floyd Westerman, Tantoo Cardinal, Robert Pastorelli

Délka 181 min.

Rok 1990

AMC čtvrtek 12. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC