Film / seriál

Rozum vs. magie

Rozum vs. magie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Filmy Woodyho Allena není nikdy snadné vystihnout jen jedním slovem. Tentokrát jde navíc o plno protichůdností, o střety mezi rozumem a pověrou, mezi pochybnostmi a vírou, mezi realismem a magií. Ale jako vždy nechybí šarmantní pánové a sličné dámy.

Vše se odehrává někdy ve 20. letech minulého století, kdy už měla Evropa za sebou první světovou válku a nyní jen vzkvétala. Stanley, kouzelník, který vystupuje pod jménem Wei Ling Soo (Colin Firth), přijíždí na francouzskou riviéru, aby odhalil podvod. Zaměří se na Sophii (Emma Stone), hezkou americkou jasnovidku, která oslnila bohatou rodinu svými magickými schopnostmi. Zatímco její matka (Marcia Gay Harden) je rozená obchodnice a pilně pracuje na pumpování peněz z nesmělého vdovce (Jacki Weaver), Sophie čte ostatním myšlenky, vyvolává duchy a trpělivě naslouchá serenádám na ukulele rodinného přítele (Hamish Linklater), jenž se do ní bezhlavě zamiloval. Stanley zůstává tvrdý a odtažitý, jakoby na něho Sophiina kouzla nefungovala. Vyžívá se v sarkasmech a snaží se ji přesvědčit, že nadpřirozené jevy jsou jen výmysly. Dokážete si jistě představit typicky „allenovské“ dialogy plné odkazů i citací, které je občas obtížné stíhat, jak rychle slova na sebe postavy metají.

Kouzlo měsíčního svitu je jemnou romantickou komedií, která sice nepřináší žádné veleposelství, ale Allenovy fanoušky rozhodně nezklame. Vždyť co si přát víc – charismatický Colin Firth coby poměrně racionální kouzelník, byť to zní nesmyslně, je to tak, a rozverná Emma Stone jsou dokonalý pár. Napětí mezi nimi se dá doslova krájet od samého začátku. Minimalisticky hrající Firth, který je ztělesněním dokonalého, ale rezervovaného anglického gentlemana, je jednoduše k sežrání (dámy určitě vědí své). Přesně zapadá do typu rolí, které dříve hrával sám Allen, i když, co si budeme povídat, Firth je o dost hezčí. Stone sice není Diane Keaton, ale jistou živočišností, bystrostí a až dětskou nevinností se jí přeci jen v něčem dokáže přiblížit. 

Stanley: Já vám nemohu odpustit, odpustit vám může jen Bůh.

Sophie: Ale řekl jste, že žádný Bůh není.

Stanley: To je přesně můj názor.

Můžete se tak těšit na dialogy, které jsou plné slovních hříček, vzájemných útoků postav i neustálého dokazování, zda vyřčené opravdu platí. Občas se do toho naši hrdinové tak zapletou, až se jim ze všech těch logických pouček podaří vytvořit totální nesmysl. Jenže to je přeci už desetiletí Allenův záměr – bavit diváky pečlivě promyšlenými absurdními dialogy.

Ovšem oku zalahodí nejen herci a jejich výkony, jsou přeci na francouzské riviéře, takže se můžete těšit na nádherné přímořské exteriéry a honosné vily s nejvybranějším vybavením. Rovněž kostýmy vás uchvátí – ač se to zdá nemožná, tak křehká a éterická Stone v nich působí ještě křehčeji a éteričtěji. Není divu, že kouzelník je nakonec přeci jen okouzlen… Ale ať neprozrazujeme příliš, podívejte se sami, jak láska dokáže přelstít rozum.

Kouzlo měsíčního svitu

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Eileen Atkins, Colin Firth, Simon McBurney, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Emma Stone, Jacki Weaver

Délka 97 min.

Rok 2014

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC