Film / seriál

Cool mizerové

Americký western Psanci Ameriky
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Divoký západ byl ohromující. Kde jinde se z psanců mohli stát hrdinové bránící ubohé obyvatele před nenasytnými developery?

Jména jako Jesse James (Colin Farrell) a Cole Younger (Scott Caan) patřila světoznámým zločincům, které chtěli dostat snad všichni šerifové. Ale co když to byli spíš takoví američtí „zbojníci“, co bohatým brali a chudým dávali? V Liberty v Missouri jsou to jednoznačně hrdinové. Jesse a jeho banda se totiž ve snímku Psanci Ameriky rozhodli chránit místní farmáře, které dost nevybíravě nutí zástupci Severní Železniční společnosti opustit půdu, aby na ní postavili novou trať. Můžete si vsadit, kdo vyhraje. 

Ještě divočejší Divoký západ

Americké filmy o drsňáckých kovbojích patří ke kultovním žánrovkám. Westerny s Fordem, Hawksem a Peckinpahem jsou jednoduše legendární, stejně jako některé postavy, které se k divákům prostřednictvím filmového plátna neustále vrací. Osudy Jesseho Jamese a Colea Youngera jsou pro diváky přitažlivé neustále. Tentokrát příběh jejich gangu dostal trochu „popovější“ kabát, ale i tak jsou to pořád drsní chlapi. 

Jejich gang se rozhodne zatnout tipec železniční společnosti poté, co jiný gang ve snaze vyhnat farmáře z jejich domovů zaútočí i na farmu Jesseho matky, kterou chladnokrevně zabijí. Pinkertonovi hoši jsou v podstatě nájemní žoldáci, kterým je jedno komu a jak moc ublíží, hlavně že dostanou zaplaceno. A to Jesse moc dobře ví. Se svými parťáky proto začne přepadávat banky, kde má železnice uložené peníze, aby společnost co nejvíc poškodili. 

Psanci Ameriky jsou docela akční film, na western možná až příliš. Výbuchy se zde nešetří a samozřejmě aby to Jesseho gang mohl všem natřít, zloduši jsou naprosto neschopní střelci. Je to škoda, že pověstné souboje muže proti muži a jejich rychlých koltů nahradily honičky a hromadné přestřelky, ze kterých jisto jistě vyjdou hlavní hrdinové bez škrábanců. Jako kdyby staré dobré westerny nestačily. Jesseho Jamese hraje Colin Farrell, který patří k charismatickým hollywoodským hvězdám, ale tady jako kdyby mu došla šťáva. I když je pravda, že hrát pověstného psance v žánru, který naprosto opanovaly nesmrtelné hollywoodské legendy, není žádná sranda. Navíc většina fanoušků tohoto žánru určitě zná legendární snímek o Jamesovi a Youngerovi od Philipa Kaufmana Velká Northfieldská loupež z roku 1972.

Každopádně Psanci Ameriky nejsou žádný béčkový film, ale nadupaná filmová podívaná, která je prostě na fanoušky klasického westernu příliš rychlá a plná akcí. Tak či tak Jesse, Cole a jejich gang stále zůstávají pistolníky, se kterými byste se určitě nechtěli dostat do křížku. 

Zajímavost

Během přípravy na natáčení se herec Gregory Smith (Jim Younger) naučil zacházet se zbraní tak dobře, že si od svých kolegů vysloužil přezdívku „Secret Weapon“ (tajná zbraň).

Psanci Ameriky

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,6 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Les Mayfield

Scénář John Rogers, Roderick Taylor

Obsazení Colin Farrell, Scott Caan, Ali Larter, Gabriel Macht, Will McCormack, Gregory Smith, Joe Stevens

Délka 93 min.

Rok 2001

AMC neděle 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC