Film / seriál

Projekt Modrá kniha

Projekt Modrá kniha

V devadesátých letech byli mimozemšťané a UFO osvědčeným filmovým hitem. Pak se po nich slehla zem a nyní „přilétají“ znovu.

Seriál Projekt Modrá kniha se pohybuje na pomezí fikce a historického dokumentu, když se vrací do padesátých let minulého století, kdy se zrodil reálný projekt s názvem Modrá kniha. Ve Spojených státech se léta vršily nevysvětlitelné jevy. Množily se případy zmizení lidí, pozorování podivných útvarů na polích či záhadných světel na obloze, které si lidé neuměli vysvětlit. Vládě samozřejmě tyto případy nedaly spát, a proto vznikl projekt, který měl za úkol tyto úkazy zmapovat. Jeho součástí byli i agenti, kteří měli rozklíčovat, co je a co není mimozemského původu.

Napínavá podíváná, která zaujme hlavně jako sci-fi retro seriál s výbornou produkcí

Hlavními vyšetřovateli v tomto případě není tandem žena a muž, ale dva zcela odlišní chlapíci (genderová korektnost nemusí být opravdu všudypřítomná). Jedním je mladý důstojník letectva kapitán Michael Quinn (Michael Malarkey) a druhým zkušený doktor Allen Hynek (Aidan Gillen), skeptický vědec a profesor astronomie. Jeden je ochoten připustit existenci téměř všeho, pokud mu nadřízený řekne, ať tomu věří, druhý má pro vše racionální vysvětlení. Jeden si chce užívat života, druhý chce budovat kariéru. Můžete si tipnout, kdo je kdo. Stěžejní postavou je kromě vyšetřovatelů především doktor Hynek, který nemá tu nejlepší pověst v akademických kruzích, a tak zapojení do Modré knihy chápe jako příležitost dokázat, že je odborník na slovo vzatý. Ale zkuste v padesátých letech někomu přednášet o tom, co je UFO…

Na každém šprochu…

Seriál Projekt Modrá kniha vychází z reálných záznamů tajných služeb. Jedná se o případy, které se opravdu prošetřovaly. A když k tomu přičtete velmi dobře zpracované dobové reálie, kostýmy a rekvizity, dostanete seriál, u kterého budete hodně váhat, jestli to všechno nemůže být náhodou pravda. Obrazová nálada seriálu je navíc velmi temná. Hlavní postavy se neustále pohybují na letištích, v obrovských hangárech, nejlépe v nočních hodinách a jakoby náhodou vždy padne mlha. Temná barevnost doplněná vojenským prostředím v ledasčem připomíná legendární Akta X, jen agenti mají kostěné obroučky brýlí a vše si zapisují tužkou na papír. Občas vás při sledování napadne, jestli se někde neobjeví kapitán Amerika, aby prohlásil, že vše přebírá S.H.I.E.L.D.

Nejen pro fanoušky agenta Muldera

Celkově je seriál dobře natočený a Aidan Gillen v roli neodbytného vědce je velmi dobrý. Občas mu ale chybí poněkud lidštější rozměr. Člověk, který se nikdy ničeho nelekne, hlas zvyšuje jen proto, že chce po svých oponentech uznání a vždy má nějakou teorii vysvětlující, co se stalo, občas sám působí jako z jiné planety. Fanoušci záhad, sci-fi, Mužů v černém, Muldera a Scullyové si ale samozřejmě přijdou na své. Navíc detektivní ladění epizod nejen zvyšuje napětí, ale dovoluje vám tipovat si vlastní teorie, jak k tomu nebo onomu jevu mohlo dojít. Nejmrazivějším faktem ale stále zůstává, že tohle není fikce, ale takto nějak během studené války tajné služby ve Spojených státech postupovaly. Trochu problematické se pak jeví politické události těchto let, které jsou akcentovány jen výběrově, a často vám unikají souvislosti, proč se některé věci dějí. Ale to je jen malá kaňka na jinak velmi zajímavém televizním počinu.

Aidan Gillen

Narodil se v Dublinu v roce 1968. Začínal jako herec drobných rolí v 80. letech. Průlom přišel se seriálem Queer as Folk (1999–a), na základě něhož byl nominován na ceny britské filmové akademie. Později se objevil ve snímcích jako Rytíři ze Šanghaje (2003), Temný rytíř povstal (2012) či Čas sklizně (2013). Většinou si ho však budete pamatovat jako prohnaného a arogantního Malíčka z Hry o trůny.

Zajímavost

Doktor Josef Allen Hynek je skutečná postava. Celkově se zapojil do tří projektů snažících se potvrdit, nebo vyvrátit existenci UFO – Projekt Sign, Projekt Grudge a Projekt Blue Book.

Koukněte i na

Akta X

Případy Muldera a Scullyové, agentů, kteří vyšetřují přísně tajné případy, zná snad každý. Tento seriál poznamenal nejen celou generaci diváků, ale také seriálové tvůrce obecně. Mulder a Scullyová jsou ikoničtí agenti FBI řešící paranormální jevy, které si nikdo jiný netroufá, ale hlavně nedokáže vyšetřit.

Temné nebe

Je seriál, který navazuje na Akta X a předznamenává Modrou knihu. Odehrává se v 60. letech, kdy projekt Modré knihy probíhal a ve Washingtonu se vedení tohoto projektu ujímá mladý asistent kongresmana John Loengard.

Projekt Modrá kniha

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Robert Stromberg, Pete Travis…

Scénář Sean Jablonski, Harley Peyton…

Obsazení Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Michael Harney, Neal McDonough…

Délka 10 × 42–44 min.

Epic Drama HD čtvrtek 19. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC