Film / seriál

Pro lásku k podivnému

Muž, který zabil Dona Quijota – komedie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Terry Gilliam je šílenec, který patří do blázince, stranou od slušných lidí, tvořících solidní základ fungující společnosti. Proto je pro lidstvo požehnáním, že se stal filmovým režisérem. Víc takových.

Jsou jeho filmy dobré? Nevím, jak na to odpovědět. Jsou zážitkem. Buď je budete milovat, nebo si u nich budete ťukat na čelo. Existují ve filmové sféře, která obsahuje umění bez kompromisů. Takové také jsou: bizarní, snové výjevy s příběhem a někdy bez, pošahané a upřímné. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Začněte jeho zatím posledním snímkem o filmaři, který točil o Donu Quijotovi.

Hvězdy

Nenechte se mýlit – Gilliamovy snímky jsou sice možná alternativními podivnostmi, ve světě filmu je však tento legendární režisér a výtvarník uznávaným tvůrcem, a proto není divu, že jeho filmy září hereckými hvězdami. Quijote má v obsazení „bond girl“ Olgu Kurylenko, vycházející megastar Adama Drivera, skandinávskou hereckou ikonu Stellana Skarsgårda a hollywoodskou star, kterou nejspíše znáte z Pirátů z Karibiku jako guvernéra Swanna, Jonathana Pryce. To jen tak na úvod, abyste si nemysleli, že budete sledovat nezávislý snímek s celebritami ochotnických divadel.

O čem tedy?

Celé to je o režisérovi Tobym, který kdysi býval studentem plným ideálů. Díky nim natočil před lety nekonvenční, ale úspěšnou variaci na příběh Dona Quijota. Postupem času se z něj stala režijní „star“, což ho však ve výsledku změnilo k horšímu. Nyní arogantní, slávu nezvládající filmař točí ve Španělsku reklamu a ta ho zavádí do vesnice, kde jako mladík natočil svůj studentský debut. Zjišťuje, že místní si na natáčení dobře pamatují a stále se z něj nevzpamatovali. Vesnický švec je přesvědčen, že je Don Quijote a režisér že je jeho Sancho Panza. A to je vize, které režisér postupně částečně podléhá a ztrácí kapacitu rozlišit, co je realita a co fikce.

Ty sedláku pitomá, spolu zažijeme úžasná dobrodružství!

Podivnost

No a podrobnější popis už vám nenabídneme, jednak vás nechceme připravit o překvapení a jednak těžko říci, zda je to vůbec možné. Ono totiž už jen psát synopse ke Gilliamovým filmům je umění samo o sobě. Jak slavný režisér své koncepty představuje producentům, je jedna velká záhada. Často tyto projekty ani popsat nelze. Na druhou stranu, Gilliam už patří k takovým osobnostem, že mu studia pravděpodobně prostě dají peníze a pak počkají, co z něj vypadne. Mezitím se odpovědné osoby zřejmě klepou strachem, že mu přeskočí až příliš a jeho další film bude pro diváky nepochopitelný.

Berte, dokud je

Gilliamovi je osmdesát. Jak dlouho bude točit, nikdo neví. Jasné ale je, že je to jeden z těch výjimečných případů, kdy člověk dostane šanci své krásně podivné vize zpracovat na velkém plátně. Važme si toho, často se to nestává. Investice do filmu jsou dnes nejisté, a to zejména pokud je tvůrce tak zvláštní, jako Terry Gilliam. Proto se povětšinou sází na jistotu romantických a rodinných komedií, byť bez výrazu. Výrazné snímky jsou často k vidění jen v malých, obskurních kinech a na festivalech, protože tam podivní tvůrci často utíkají. Podívejte se tedy na Quijota s vědomím, že máte tu čest sledovat něco výjimečného.

Adam Driver

Herec, který se objevoval dlouhou dobu hlavně v seriálech a menších snímcích, až ho objevili pro Hvězdné války. Od té doby se přesunul do mainstreamu, především díky jeho charismatu, které nepramení z fyzické atraktivity, ale ze síly osobnosti. Driver není přísně vzato pohledný, kdykoliv však vstoupí do záběru, nejde z něj spustit oči. Přesvědčte se sami.

Zajímavosti

Den před promítáním filmu v Cannes se ještě nevědělo, zda film spatří světlo světa. Jeden z producentů se totiž soudil o práva a soud rozhodoval do poslední chvíle.

Producenti si vydupali, že na place nebudou žádní dokumentaristé. Věděli totiž, že Gilliam by před nimi dělal opičky a nesoustředil se na film.

Koukněte i na:

Božský

Pokud vám zachutnala netradičnost Gilliama, vyzkoušejte i režiséra Paola Sorrentina. Stylově je sice jinde, má ale také svůj neokoukaný rukopis, který se rozhodně liší od mainstreamu. Jeho Božský rozhodně stojí za to, včetně všech svých podivností.

Macbeth

A protože budete mít po Quijotovi artovou náladu, pusťte se do Macbetha, filmu také obsazeného hvězdami hollywoodských filmů, ale filmu artového, místy snového a pro ty, kteří se nesoustředí, neuchopitelného. A to i přes to, že se jedná o zpracování tak známého Shakespearova příběhu.

Muž, který zabil Dona Quijota

Film / seriál
Hodnocení FDB 59,6 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, AMC

Režie Terry Gilliam

Scénář Terry Gilliam, Tony Grisoni

Obsazení Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro, Óscar Jaenada, Jason Watkins

Délka 115 min.

Rok 2017

AMC čtvrtek 15. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC