Film / seriál

Čas na změnu

Černá komedie Otřes systému
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Co uděláte, když se vám začne hroutit život? Zajdete na pivo, nebo k terapeutovi?

Existuje ještě třetí možnost, kterou ovšem nedoporučujeme praktikovat v reálném životě. Na filmovém plátně však může být velmi zábavná, jak vám dokáže Michael Caine coby hlavní hrdina snímku Otřes systému. V práci povýší místo něj neschopného kolegu a doma mu dělá ze života peklo otravná manželka, takže přistoupí k radikálnímu řešení. Je-li Caine váš oblíbenec, přijdete si na své. Nehraje žádného klaďase, ale od začátku do konce mu budete fandit, ba co víc, budete mu rozumět a představovat si, jak by vypadal váš život, kdybyste mohli vše řešit jako on.

Zabiják k sežrání

Michael Caine hraje hlavní postavu a zároveň vypravěče. Jeho pohled na svět není úplně tradiční, ale když posloucháte, jak vám vše vysvětluje, musíte mu dát zapravdu. V tomto ohledu je nejlepší podívat se na anglický originál, jelikož Caine dokáže uhranout už jen svým hlasem, ale zase scénář je opravdu dobrý a český překlad také, takže o Cainovo kouzlo nepřijdete. 

Vše začalo jedné noci, když zhasla světla...

Caine jako Graham Marshall zažívá dny blbec, a tak se rozhodne zařídit se po svém. Není na tom nic až tak originálního (v podstatě každý padouch uvažuje stejně), ale celý snímek Otřes systému je tak dobře vystavěn, že si nikdy nejste jistí, jak bude celá tato šílenost pokračovat. Marshall tak postupně eliminuje veškeré životní překážky, až se dopracuje k vysněnému životu. Trochu naschvál však za sebou nechává stopy a nesmírně se baví tím, jestli ho policie odhalí, nebo ne. V patách mu je detektiv (Will Patton), který mu neustále klade nepříjemné otázky (trochu připomíná Columba). Ale našeho (ne)hrdinu nic nevyvede z míry.

Díky tomu je film nesmírně zábavný. Caine je samozřejmě skvělý herec, dokonalý profesionál, který se viditelně svou prací výborně baví. Také proto je Marshall v jeho podání trochu „poťouchlý“. Není to žádný drsný zločinec, je to naštvaný chlap, který konečně vzal otěže do svých rukou a očividně ho řízení svého života začíná bavit. Otřes systému proto představuje výborné drama okořeněné černým humorem. Jak vidno, brát občas život na lehkou váhu může být ku prospěchu, ale nic se nemá přehánět. Což velmi dobře ví nejen Caine, ale také režisér Jan Egleson, jelikož natočil výborný a neprávem opomíjený film. 

Otřes systému

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Jan Egleson

Scénář Andrew Klavan

Obsazení Michael Caine, Elizabeth McGovern, Peter Riegert, Swoosie Kurtz, Will Patton, Jenny Wright, John McMartin

Délka 88 min.

Rok 1990

AMC úterý 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC