Film / seriál

Od Harryho Pottera k politickému vězni

Thriller Útěk z Pretorie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Daniel Radcliffe ušel od svých kouzelnických let dlouhou cestu. Úspěšně se mu podařilo odpoutat se od svého bradavického já, což byl v jeho případě úkol titánský, ale zvládl to, a teď si ho můžeme užívat čistě pro jeho talent, bez divného pocitu, že Harry Potter nemá mimo čarovný svět co dělat. Tentokrát ho uvidíte v hábitu politického vězně, který se snaží utéct z vězení.

Jelikož o filmech, kde se uniká z vězení, toho víte už spoustu, začněme tím politickým rozměrem. Nacházíme se v době zhruba před čtyřiceti lety, kdy v Jihoafrické republice vládnou apartheidní ideje. Dva pánové, Tim a Stephen, hájí černošská práva, ale jsou bílí, a proto se policii nelíbí ještě o něco víc, než kdyby byli černí. Jsou tedy odsouzeni a zavřeni do pretorijské věznice.

To je ten nejdivnější plán, jak utéct z vězení. Jdu do toho!

A nyní ten útěk z vězení – ve kterém mimochodem apartheid panuje také, takže černocha byste tam nepotkali. Tito dva se snaží utéct pomocí dřevěného, vysoustruženého klíče a bez obvyklého heroismu, což z filmu dělá komorně laděný, ale o to uvěřitelnější snímek. V této rovině film nic zvláštního či originálního nenabízí, ale on ani o téhle rovině není.

Podle knihy

Odborníci tvrdí, že když je snímek natočen podle knižní předlohy, zvyšují se šance, že se to povede. I tentokrát se ti, kteří s tímto soudem souhlasí, mohou těšit. Celý příběh je totiž inspirován knihou Tima Jenkina, jihoafrického aktivisty za lidská práva. K tomu všemu je tento muž ještě naživu a tvůrci s ním na snímku mohli aktivně spolupracovat, takže se nemusíte bát ostrouhané verze příběhu. A aby toho nebylo dost. Nejen, že je film natočen podle knihy a kniha samotná je dramatizací skutečné události. Navíc se jedná o událost, kterou autor sám zažil. Ano, včetně toho útěku z vězení. Jinými slovy, pokud nechcete rovnou sledovat dokument, realitě se už víc přiblížit nemůžete.

Kdo za tím stojí?

Daniel Radcliffe, to už jsme si řekli, a tady asi víte, co od něj čekat. Dobrý herecký výkon podtržený jeho zvláštním charismatem. U ostatních herců už to tak jednoznačné dopředu nebude, jelikož jejich dosavadní kariéra se k té Harryho Pottera ani zdaleka nepřiblížila. Na druhou stranu, obsazení je kombinací neokoukanosti nového talentu s jistotou hlavního hrdiny. Herci jako Ian Hart, Daniel Webber a Nathan Page jsou jména a tváře většině z vás neznámé, stejně jako jméno Francis Annan, což je režisér, který za sebou má krátké filmy a televizní projekty, ale celovečerák je tohle od něj první.

Ti z vás, kteří po přečtení Radcliffova jména čekali nadílku hvězd, nezoufejte. Tohle není špatná zpráva, naopak, film vás nebude rušit myšlenkami na ostatní filmy, ve kterých jste obsazené hvězdy viděli, či režijní styl, který znáte, naopak mělo by se jednat o zcela originální podívanou.

Proč to vidět a proč to nevidět?

Jestli do toho jdete čistě kvůli žánru jménem „útěk z vězení“, bude se vám to líbit, ale přeborné to nebude. Nervozita z dopadení hlavních hrdinů přijde, to ano, nicméně v záplavě snímků s podobnou tematikou tento projekt nevybočuje a nenabízí zrovna nic originálního. Pokud do toho ale vkročíte jakožto do výpovědi bývalého politického vězně, jakožto do komentáře o současné situaci, která v tamních končinách není nijak veselá, zkrátka jakožto do události, která se někomu stala a ten někdo přežil, aby o ní teď mohl vyprávět, užijete si to víc, než byste čekali.

Ian Hart

Tento herec za sebou má snímků spoustu, ale mimo Británii jeho jméno proslulostí neoplývá. Někteří si na něj možná vzpomenete jako na profesora Quirrella v prvním Harrym Potterovi a možná jste viděli A Boy Called Dad, Aberdeen nebo Hranice lásky. To vše jsou ale filmy, které z řady jeho jinak relativně neznámých filmů vystupují. Hart je věrný řemeslu, o slávu se příliš nezajímá, takže jeho filmy je třeba hledat složitěji než mainstream. Rozhodně ale za hledání stojí.

Zajímavosti

Rekvizita dláta ve filmu je to samé dláto, které Tim Jenkin použil při svém opravdovém útěku. Schovalasi ho na památku a pak jej filmařům poskytl na natáčení.

Natáčení filmu se naplánovalo tak, aby se stalo na 40leté výročí útěku z vězení, o kterém film je.

Koukněte i na

Švýcarák

Film, který se těžko popisuje. Předivný projekt o muži uvízlém na ostrově, který se odtamtud dostane pomocí mrtvoly, na které se dá plavat. Možná je to komedie, možná thriller. To se v tomto případě těžko odhaduje. Asi záleží na vás. Je to rozhodně Radcliffův zatím nejbizarnější film.

Na konci světa

Film se zmiňovaným Ianem Hartem. Stojí za zhlédnutí, i kdyby nebylo zmíněného herce. Je to intimní, romantická výpověď o farmáři, který si fádní život zpestřuje alkoholismem. Taková Zkrocená hora, akorát v evropské verzi, kde se tolik neřeší líbivost, která ustupuje drsnější realističnosti.

Útěk z Pretorie

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Francis Annan

Scénář Francis Annan

Obsazení Daniel Radcliffe, Daniel Webber, Ian Hart, Stephen Hunter, Nathan Page, Ratidzo Mambo, Mark Leonard Winter

Délka 106 min.

Rok 2020

AMC středa 10. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC