Film / seriál

Nevítaný optimista

Obchod pro sebevrahy – animovaná černá komedie
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Mišima a Lukrécie provozují svůj obchod s potřebami pro sebevrahy ve městě tak smutném, že se jeho obyvatelům nechce žít. I proto mají o zákazníky postaráno. Jedy, provazy, meče, vše pro uspokojení potřeb zoufalců rozhodnutých skoncovat se životem. A pak je potká katastrofa – narození nezdárného syna Alana, který je plný nezdolného optimismu a smíchu.

Francouzská variace na gotický román ve stylu Tima Burtona mísí ponurost s černým humorem. Je to ideální animák pro dospělé, kterých se zase tolik netočí. Název sám napovídá, že rodina Tuvache provozuje cosi jako lékárnu, kam ovšem zákazníci nepřicházejí léčit nemoci, aby byli zase zdraví jako řípa a plní sil. A trochu paradoxně jsou asi jediní ve městě, kdo se těší z výdělků a se životem končit nechce.

Animovaná adaptace Patrice Leconta vznikla na motivy stejnojmenného románu Jeana Teulého. Jak to tak u adaptací bývá, nevlezlo se do ní všechno, třeba sebevražedný tábor a postapokalyptická změna klimatu, což je maličko škoda. Vše se tedy soustředí na svéráznou rodinu a jejich obchod.

Co vedlo obyvatele města k tomu, že všichni vypadají jak z Addamsovy rodiny a touží pouze po smrti? Bohužel, to se jako diváci nedozvíte, je to prostě jakýsi status quo. Ale proč jsou Addamsovi tak morbidní rodinka vám taky nikdo nevysvětluje. Jako blesk z čistého nebe pak působí postava Alana, novorozence, který se zcela vymyká smrtí prolezlé společnosti. Alan má totiž jednu velmi nepříjemnou vlastnost, je šťastný!

Tuvacheovým nezbývá nic jiného, než se syna pokusit „převychovat“. Jenže to je problém. I když je Alan obklopen temnými stíny depresí a smutku, jeho veselému řehtání nic nedokáže zabránit. A tak místo aby Alanovi začaly vystupovat kruhy pod očima, řehotu ubývalo a stával se letargickým, jeho veselost se přenáší na ostatní kolem. Najednou se měřítko sklenice napůl prázdné začne přelévat k sklenici napůl plné.

I když svým tématem a temným laděním může film působit poněkud depresivně už ve svém zaměření, nikoli jen zpracovaném tématu, vlastně je to v mnoha ohledech naivní až roztomilá podívaná s notnou dávkou humoru. Není divu, že se do takového filmu pustil Leconte už ve zralém věku. Člověk s nadhledem a životními zkušenostmi se bude velmi dobře bavit i u téměř muzikálových čísel, které působí ve světě sebevrahů jako pěst na oko. Ale to byl jistě trochu poťouchlý záměr filmařů.

Zajímavost

První animovaný film legendárního francouzského režiséra Patrice Leconta, který natočil až ve svých 64 letech.

Obchod pro sebevrahy

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,4 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Patrice Leconte

Obsazení Bernard Alane, Kacey Mottet Klein, Pierre-François Martin-Laval, Annick Alane, Urbain Cancelier, Jean-Paul Comart, Jacques Mathou, Isabelle Petit-Jacques, Isabelle Giami, Philippe du Janerand (vypravěč), Isabelle Spade, Eric Métayer, Laurent Gendron, Pascal Parmentier

Délka 85 min.

Rok 2012

Film Europe HD pátek 29. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC