Film / seriál

Nevěřte právníkům

Nevěřte právníkům
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

V dubnu přichází na televizní obrazovky premiéra třetí série seriálu o prohnaném právníkovi Saulovi Goodmanovi alias Jimmym McGillovi. Zbystřit by měli všichni milovníci Perníkového táty, protože Better Call Saul je jeho prequel, odehrává se také v Novém Mexiku a pochází od stejných tvůrců.

Zatímco v původním pořadu má právník Saul Goodman jen menší roli, v tom druhém už se děj točí pouze okolo něj. Celé to začalo tak nějak nevinně; druhořadý právníček Jimmy McGill bojuje o své místo na slunci, a aby se dostal mezi právnickou elitu, neštítí se všelijakých fint a úskoků. To vede k tomu, že časem ztratí soudnost i tu špetku dobrého, co v sobě měl. Z neznámého McGilla se pak stává prohnaný profík Saul Goodman – ten, kterého známe z Perníkového táty.

První série představila hlavní postavy – Jimmyho McGilla alias Saula Goodmana (Bob Odenkirk), jeho kolegu Mikea (Jonathan Banks) a pohlednou právničku Kim (Rhea Seehorn). Úvodní epizody nám ukázaly Jimmyho složitý postup a šokující odhalení, že jeho vlastní bratr dělal všechno pro to, aby mu ho znemožnil. V druhé sérii se Jimmy nepohodl s Kim a taky s kolegou Mikem nešly věci tak hladce, jak by chtěl. Ovšem díky své bezskrupulóznosti a ambicím se přece jen vrcholu zas o trochu přiblížil. Ve třetí sérii můžeme očekávat ještě dramatičtější pád Jimmyho na dno morálky. Co přesně se má dít, to nevíme, tvůrci zatím moc podrobností neprozradili.

„Čím víc toho víme o Jimmym McGillovi, tím víc ho máme rádi a bojíme se okamžiku, kdy se z něj stane Saul Goodman,“ říká o scénáři režisér a scenárista v jedné osobě, Vince Gilligan. Jak víme, má s proměnami postav zkušenosti – však je podepsaný také pod Perníkovým tátou. I tento seriál pracoval s nezadržitelným vývojem hlavního protagonisty Waltera Whitea. Vystudovaný chemik začne vyrábět a prodávat drogy, aby zaopatřil rodinu – s jeho rakovinou plic mu totiž nezbývá mnoho času. Ilegální činnost, kterou původně vykonával s bohulibým záměrem, jej změní v nekompromisního drogového dealera, jemuž jde jen o peníze. Perníkový táta je dokonce v Guinessově knize rekordů jako kritiky nejlépe hodnocený seriál všech dob. Takže je jasné, že tvůrci obou pořadů ví, jak na úspěšnou show.

Stále jsme vám ještě neřekli, o jaký se jedná žánr. Better Call Saul je drama s napínavými okamžiky, ale scénář je zároveň plný vtípků a odlehčených situací. Takže se nebojte, že jde o ryze temnou podívanou. Celkově je seriál natočen tak trochu jinak, než je běžné – záběry jsou delší a střihu se používá poskrovnu. Možná ale právě to je důvod, proč mezi televizní tvorbou vyniká.

KDO JE KDO?

JAKO V KAŽDÉM SERIÁLU I V BETTER CALL SAUL SE OBJEVÍ PĚKNÁ ŘÁDKA POSTAV. POJĎME SE MRKNOUT NA TY HLAVNÍ.

Jimmy McGill / Saul Goodman (BOB ODENKIRK)

Jimmy je pěkný podvraťák. Jde mu jen o vlastní dobro, a aby se v kariéře posunul zas o něco výš, neváhá jít přes mrtvoly. K jeho nejbližším patří kolega Mike, právnička Kim a bratr Chuck – kdyby ale šlo do tuhého, jsme si jistí, že kohokoliv obětuje, aby si zachránil vlastní krk.

Mike Ehrmantraut (JONATHAN BANKS)

Původním povoláním je Mike policejní úředník, ovšem místo musel opustit kvůli obviněním z korupce. Samozřejmě oprávněným. Díky tomu je ale expert na sledovací zařízení, policejní procedury, zbraně a odstraňování důkazních materiálů. Prostě takový kamarád do deště, kterému voláte, když jste v úzkých.

Chuck McGill (MICHAEL MCKEAN)

Oficiálním jménem Charles McGill Jr. je starší bratr Jimmyho. Pracuje jako partner v jedné z nejprestižnějších právnických firem v Albuquerque a věří, že abyste dosáhli úspěchu, musíte vždy udělat správnou věc. Možná i proto házel Jimmymu klacky pod nohy. Trpí elektromagnetickou hypersenzitivitou, vzácnou poruchou, jež mu komplikuje každodenní život.

Volejte Saulovi

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Scénář Vince Gilligan, Peter Gould

Obsazení Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Délka 60 min.

Rok 2015

AMC čtvrtek 13. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC