Film / seriál

Není většího hitu, než The Last of Us

The Last Of Us – dobrodružný sci-fi seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

O seriálu The Last of Us už jste asi slyšeli. Drama, které prožívají zbytky lidí na zdevastované planetě, je totiž největším televizním hitem současnosti.

Po televizním opojení Hrou o trůny, Korunou nebo Westworldem je na světě další seriálový hit, který chce vidět prakticky každý. Stanice HBO dlouho dopředu avizovala, že půjde o mimořádný kousek, na druhou stranu, tohle nikdy nelze s jistotou předpovídat. A často také senzační očekávání vzbudí úvodní díl a před druhým zájem ochladne…

Ne tak u novinky The Last of Us. Tady se HBO se senzačními proklamacemi nespletla. Premiéru utopické série sledovalo v Americe 4,7 milionu diváků, druhý díl si jich při jeho premiérovém vysílání nenechalo ujít o milion víc – to už se během týdne sledovanost toho prvního vyšplhala na osmnáct milionů lidí. Zmíněný nárůst diváků je rekordní a zájem o start série překonal v nedávné minulosti jen Rod draka (prequel ke Hře o trůny).

20 let po katastrofě

Není divu, po měsících napínání, jaký seriál postavený na základech legendární stejnojmenné počítačové hry na obrazovky dorazí, je jasné, že HBO má jeden z televizních klenotů poslední doby. Kombinuje tajemství s napínavým vyprávěním, fascinuje postkatastrofickými výjevy, o perfektních hereckých výkonech ani nemluvě. Má chytře vystavěný úvod, který na několika soukromých minipříbězích ukazuje poslední dny běžného života na planetě, v nichž pár lidí nakažených parazitickou houbou začíná dominovým způsobem likvidovat ostatní.

Slyšeli jsme to už milionkrát – vakcíny, zázračné léky. Nic z toho nefungovalo. Nikdy.
– Joel

Děj se však rychle přenese o dvacet let dál, do světa po katastrofě plného vraků aut i domů, krajiny plné nebezpečí, v níž číhají nakažené stvůry, připravené zaútočit na kohokoliv a proměnit ho v dalšího zombie hostitele parazitického mycelia. Většina lidí přežívá pod přísným vojenským dohledem v troskách měst nebo v odbojovém uskupení Světlonošů, kteří by chtěli obnovit demokracii, potažmo se dostat na stopu léku či vakcíny, která proti rozbujelé houbě zatím neexistuje. Nečekanou naději pro celé lidstvo představuje čtrnáctiletá Ellie, která – přestože byla pokousána zombiem – nákaze odolává. Je na otrlém Joelovi, aby ji převedl nebezpečnou karanténní zónou k těm, kteří by dokázali Elliinu rezistenci prozkoumat a využít pro tvorbu léku.

Hrdiny obyčejní lidé

Jak bylo řečeno, seriál vychází z deset let staré, vyhledávané stejnojmenné počítačové hry. Jejím scenáristou, producentem i jedním z režisérů byl ve společnosti Naughty Dog Neil Druckmann, dnes jeden z jejích prezidentů, který v oboru patří mezi špičku (druhým režisérem byl Bruce Straley a designérem Jacob Minkoff).

A společně s režisérem, scenáristou a producentem Craigem Mazinem, mimo jiné autorem ceněného projektu HBO Černobyl, napsal Druckmann i scénář k seriálu The Last of Us. „Hra ani seriál nejsou o pandemii, to je jen jedna epizoda. Vše ostatní je o tom, co se stane poté. Je to o vztazích a lidech. To je podle mě jádro toho, čím série The Last of Us je. To je to, co jsme budovali,“ řek Druckmann v nedávném rozhovoru pro The Washington Post.

V Mazinovi našel nadšeného spolupracovníka, který hru velebil dlouho před seriálem. A to hlavně proto, že její hlavní hrdinové jsou obyčejnými lidmi, nikoliv superhrdiny. „Jsou to prostě lidé. A to je samo o sobě ve hrách pozoruhodně vzácné. To, že zůstávají nohama na zemi, vám umožní se do věci skutečně vcítit – nikdy předtím jsem nic takového nezažil, a to hraji videohry od roku 1977,“ uvedl Mazin v časopise Empire.

Pedro Pascal (* 2. dubna 1975)

Narodil se v Santiagu de Chile, ale rodiče kvůli diktátorskému režimu emigrovali, když byl ještě dítě. Azyl dostali v Dánsku, odkud se ale rodina zanedlouho přestěhovala do USA. Pedro se v mládí aktivně věnoval plavání, živil se jako číšník, ale také studoval herectví v New Yorku. Od jeho ukončení se míhal v seriálech i filmech (Velká čínská zeď, Kingsman: Zlatý kruh nebo Wonder Woman 1984), jeho kariéru ale nastartovala až role agenta DEA Javiera Peñu v seriálu Narcos a pečetil princ Oberyn Martell ve Hře o Trůny. Nyní má, společně s devatenáctiletou Britkou Bellou Ramsey, hlavní roli osudem zlomeného Joela v The Last of Us.

The Last Of Us

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto ©2022 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc., Profimedia.cz

Režie Ali Abbasi, Jeremy Webb…

Obsazení Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill…

Délka 9 × 52–80 min.

HBO pondělí 6. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC