Film / seriál

Černobyl – Zhouba Evropy

Černobyl – Zhouba Evropy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

V to prokleté ráno 26. dubna 1986 ještě jen málokdo tušil, co se stalo na Ukrajině, a že Evropu zahalí temný radioaktivní mrak. Jedna z největších katastrof konce minulého století se stala námětem pro minisérii Černobyl.

Když atomovou elektrárnou osudný den otřásl výbuch, bylo nutné začít jednat velmi rychle. Uvolnilo se velké množství radioaktivních látek a nyní bylo třeba zajistit, aby nedošlo k dalšímu úniku. Zatímco se na Ukrajině rozběhla nebezpečná práce a tisíce lidí byly v bezprostředním kontaktu s radioaktivními látkami, média tehdejšího Sovětského bloku zarytě mlčela a neinformovala ostatní státy a jejich obyvatele o vážnosti situace.

Pětidílná minisérie se odehrává právě v oněch kritických dnech bezprostředně po výbuchu, kdy se spousta lidí doslova obětovala, aby zamezila ještě větší katastrofě.

Hlavní hrdinové si pojmenování „hrdina“ opravdu zaslouží

Hlavním hrdinou je Valerij Legasov, kterého hraje Jared Harris. Charismatický sovětský jaderný fyzik byl pověřen vedením vyšetřování této tragické události, což znamenalo, že musel na místo činu do vysoce kontaminovaného a životu nebezpečného Černobylu osobně. Tím ale hvězdné obsazení zdaleka nekončí. Další skvělý herec, Stellan Skarsgård, si zahrál sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Nebyla to rozhodně funkce, o kterou by kdokoli stál dobrovolně, jelikož šlo o velmi citlivé téma a na mezinárodním politickém poli o zatraceně tenký led. Samozřejmě je potřeba mít v týmu také krásnou a inteligentní ženu. Její role se ujala Emily Watson, která představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, jež chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. Rozehrává se tak dramatický příběh, v němž jde nejen o vysokou politiku, ale v první řadě o lidské životy. A všem velmi rychle běží čas. Čím déle se bude otálet, tím pravděpodobnější je, že může dojít k dalšímu poškození elektrárny a dalšímu úniku radioaktivních látek. Hrstka těch nejodvážnějších proto přímo na místě pátrá nejen po příčinách výbuchu, ale také se snaží přijít s řešením, které by zajistilo, aby už nikdo další nebyl ohrožen a aby neumírali další lidé. Přitom je jim jasné, že tato práce je bude stát život.

Tvůrčímu týmu HBO se podařilo natočit působivé drama, v němž se mísí více žánrů a rozvíjí se velmi zajímavé osobní příběhy. Symbolických třicet tři let po katastrofě už víme mnoho o tom, co se osudného dubnového dne přihodilo, ale stále to není vše. Vzniká tu tak prostor pro spekulace, ale také pro možnosti různých interpretací. Série Černobyl nabízí jednu takovou interpretaci, která staví především na odhodlání a hrdinství několika lidí, kteří se rozhodli obětovat, aby zachránili zbytek Evropy. Všichni hlavní hrdinové jsou vykresleni opravdu velmi heroicky, zároveň však velmi civilně. Díky tomu nemáte pocit, že se díváte na další Avengery, ale na obyčejné lidi neobyčejné morální velikosti. Zároveň je součástí příběhu také vyšetřovací linka, takže nejde jen o strohý popis událostí, ale také o napínavý příběh, v němž si postupně jako mozaiku skládáte dohromady, co vedlo k osudnému výbuchu. A samozřejmě, jak je u HBO zvykem, čeká na vás výborná výprava, excelentní kamera i herecké výkony.
 

Emily Watson

Britská herečka Emily Watson patří ke stálicím filmového plátna. Herectví se však začala věnovat až po studiích literatury. Její přirozený talent jí však okamžitě přinesl úspěchy, stala se členkou prestižní shakespearovské scény a první filmy jí okamžitě vynesly množství cen, dokonce i nominace na Oskara. Můžete si ji pamatovat ze snímků Hilary a Jackie (1998), Proposition (2005) či Teorie všeho (2014).

Zajímavost

Emily Watson a Stellan Skarsgård se před kamerou nepotkali poprvé, pár si zahráli už více než před dvaceti lety ve snímku Prolomit vlny (1996).

Koukněte i na

Erin Brockovich

Tento snímek připomíná další katastrofu, za niž byl zodpovědný člověk. Erin Brockovich (Julia Roberts) se pustí do boje s elektrárenskou společností, která znečistila podzemní vody a lidem v přilehlém městečku doslova zničila životy a zdraví. Dlouho o tom nikdo neměl ani tušení, než přišla Erin Brockovich a rozpoutala jednu z největších kauz v USA.

Všichni prezidentovi muži

Vynikající politické drama se vrací k neblaze proslulé aféře Watergate, která vyvrcholila rezignací tehdejšího amerického prezidenta Richarda Nixona. Skvěle obsazený snímek se na celou aféru dívá z pohledu dvou novinářů, jejichž zásluhou byl celý skandál odhalen.

Černobyl

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO3, Profimedia.cz

Režie Johan Renck

Scénář Johan Renck

Obsazení Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Joe Tucker…

Délka 5 × 60 min.

HBO3 pátek 24. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC