Film / seriál

Dávejte pozor, co si přejete

Wonder Woman 1984 – akční film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nejslavnější komiksová superhrdinka zachraňuje svět před chamtivostí, jadernými hlavicemi, aerobikem a dalšími excesy 80. let.

Píše se rok 1984 a superhrdinka Wonder Woman vede poklidný, téměř banální život – pracuje jako archeoložka ve washingtonském Smithsonově institutu. Identitu mocné královny Amazonek na sebe bere jen výjimečně, když je potřeba zkrotit nějakého zbloudilého padoucha nebo zachránit život některému ze spořádaných obyvatel města. A přitom stále myslí na Stevea, pilota a svého milého, který zemřel před léty, během první světové války. Rutinou prosycený život změní až záhadný antický artefakt, který se jednoho dne ocitne na stole její kolegyně Diany. Dokáže totiž splnit jakékoliv přání. Třeba přivést zpět do světa živých Stevea i proměnit dosud uťápnutou Dianu v ženu vampa oplývající nadlidskou silou. Jenže po artefaktu touží také bezohledný byznysmen Max. Jakmile se ho zmocní, věci se nezadržitelně dají do pohybu…

Slastně děsivé osmdesátky

Ačkoliv Wonder Woman 1984 patří do série snímků natočených podle komiksů vydavatelství DC, od běžných superhrdinských filmů se odlišuje mírou humoru i lehkým nadhledem. Nevyčerpatelným zdrojem vtípků jsou ve snímku americká 80. léta jako taková – s jejich módou, chundelatými účesy, svítivými barvami, televizními kazateli či z dnešního hlediska neohrabanými technologiemi. A nechybí ani všudypřítomná dobová touha po výkonu, úspěchu, majetku a moci. Padouch Max v dokonalém podání Pedra Pascala je záměrně vykreslen jako kříženec finančníka Gordona Gekka ze snímku Wall Street a kokainového gangstera Tonyho Montany ze Zjizvené tváře. 

Mít někoho rád je nad všechny superschopnosti

I polobohyně je „jenom“ žena

Na Wonder Woman 1984 se můžete podívat i se svými dětmi, skutečně temnými obrazy, jež obsahuje její komiksový předobraz, filmaři šetří. Snímek nabízí velkolepou akční podívanou, ať už v rámci úvodního desetiboje v Dianině amazonském rodišti, honičky s obrněnými transportéry na pouštní dálnici nebo rvačky všichni proti všem přímo v Bílém domě. Ale nejsilnější momenty přicházejí, když polobohyně Diana ukazuje svou lidskou stránku – když teskní, soucítí, miluje. A to jsou zároveň chvíle, kdy může doopravdy zazářit její představitelka Gal Gadot, jedna z nejlépe placených hereček současnosti.

Patty Jenkins 

Režisérka Patty Jenkins ráda točí o silných ženských hrdinkách – tím líp, když jsou komplikované. Proslavila se filmem Zrůda, v němž odvyprávěla skutečný příběh vraždící prostitutky Aileen Wuornos. Charlize Theron se kvůli této roli změnila k nepoznání a získala za ni Oscara. Po Wonder Woman 1984 Jenkins chystá velkofilm Cleopatra, na němž bude opět spolupracovat s Gal Gadot.

Zajímavost

Diana se může znovu setkat se svým zemřelým milencem jen díky tomu, že se jeho duše přenese do těla jiného muže. Motiv záměny těl, běžný ve starších komediích jako Velký (1988) nebo Podivný pátek (1976, 1995), dnes někteří kritici považují za velmi politicky nekorektní a hraničící se znásilněním. 

Wonder Woman 1984

Film / seriál
Hodnocení FDB 56,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Patty Jenkins

Scénář Patty Jenkins, Geoff Johns, Dave Callaham

Obsazení Gal Gadot, Chris Pine, Pedro Pascal, Kristen Wiig, Lynda Carter, Connie Nielsen, Robin Wright

Délka 151 min.

Rok 2020

HBO pondělí 31. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC