Film / seriál

Nenechte se odpálkovat

Komedie ze světa bassebballu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

I v novém roce pro vás chystáme filmy, které vás pobaví a pořádně polechtají bránice.

Tentokrát jde o komedii ze sportovního prostředí. Baseball je americkým národním sportem, a tak tomuto světu propadli také filmaři. V První lize jde o klasický příběh mužstva outsiderů, kteří se dostanou na vrchol. A nebude to jen obtížná cesta plná překážek, bude hlavně zábavná, plná vtipu a komických scén. Jak taky jinak, když jednu z hlavních rolí ztvárnil Charlie Sheen. Svým smyslem pro humor vás ale určitě překvapí třeba i Tom Berenger.

Clevelandský tým v lize nevyhrál dlouhých padesát let. Přesto stále existuje a kupodivu má také své fanoušky. Členy týmu jsou buď zasloužilí veteráni, nebo úplní nováčci, kteří příliš netuší, co se od nich vlastně čeká. Stagnující tým se dostane do rukou nového majitele, který se zoufale snaží vše rozbít. Kdyby prokázal, že v Clevelandu vůbec nic nefunguje, mohl by celý tým prodat za velmi pěkné peníze Miami. 

Hollywoodský „doják“

Scénář Davida S. Warda je plný humoru. Asi nejlépe jsou napsané postavy stárnoucích hráčů. Třeba máme na mysli nadhazovače Eddieho Harrise (Chelcie Ross), který používá nejrůznější triky, nebo veterána Rogera Dorna (Corbin Bernsen), jenž by si zasloužil spíš označení primadona, jelikož se víc zajímá o finance a reklamu než o hru. Pak je tu malá skupina nováčků, kterou tým získá, a mezi nimi je také Ricky Vaughn (Charlie Sheen), který by mohl být vynikajícím hráčem, kdyby měl sám nad sebou více kontroly. Výborný je také kubánský přistěhovalec Pedro Cerrano (Dennis Haysbert), který praktikuje voodoo.

A tato nevyrovnaná sebranka se učí být týmem a také vyhrávat. Režisér Ward si na nic nehraje, jednoduše střídá dramatické scény s humornými, a to vše v hráčsky přirozeném prostředí na stadionu. Nezajímají ho velká gesta a opulentnost, zajímají ho mezilidské vztahy, které byly, jsou a budou vždycky jako na houpačce. Jednou se chlapci objímají, jindy by si nejraději dali do zubů. Ale samozřejmě, jsme v Americe, kde se plní sny a nejtajnější přání, a tak se kluci dají dohromady a začnou válcovat i ty nejlepší ligové týmy. 

Ward však do hry nebere jen samotné hráče, ale také všechny, kteří se kolem baseballu točí. Vtipně jsou vykresleni například komentátoři zápasů (některé jejich komenty jsou naprosto jedinečné, a tím teď nemáme na mysli jen komentátory baseballu, ale sportovní komentátory obecně). Celkovou atmosféru dotváří jak jinak než fanoušci na tribunách, kteří mají rovněž své rituály, a vy se k nim ve fandění rychle přidáte. Wardovi se totiž podařilo natočit velmi jednoduchý, ale „chytlavý“ snímek. Jakmile První liga začne, víte, jak skončí, ale to vůbec nevadí. Je to prostě dobrý film!

Zajímavost

Clevelandští Indiáni jsou skutečným týmem, který v 90. letech i v reálu zažíval nejúspěšnější období. 

První liga

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie David S. Ward

Scénář David S. Ward

Obsazení Tom Berenger, Charlie Sheen, Corbin Bernsen, Rene Russo, Margaret Whitton, James Gammon, Wesley Snipes

Délka 107 min.

Rok 1989

AMC čtvrtek 30. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC