Film / seriál

Mezi sněním a realitou

Nádherná přítomnost – italské komediální drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Touhy a sny nejsou výsadou jen živých. Stejně jako zvědavost, zda si za svou životní roli, ať už šlo o frašku, či tragédii, zasloužíme aspoň skromný potlesk…

Režisér Ferzan Özpetek patří bezesporu k nejoriginálnějším filmovým tvůrcům současnosti a film Nádherná přítomnost je toho dalším dokladem. Vyprávění balancující na pomezí dramatu a komedie nás zavede do současného Říma. Právě sem přijíždí nesmělý mladík Pietro, který sní o kariéře filmové hvězdy. Zatím se musí živit jako pekař, bydlet v omšelém apartmánu a přijmout fakt, že muž jeho snů, mu dal košem. Osamělé večery tráví tříděním sběratelských kartiček, zatímco ráno na něj místo kilometrů filmového pásu čekají pouze kilometry těsta v pekárně. Život se zasekl v rozpačité smyčce. 

Herec vlastně není nikdy sám

Přinejmenším do chvíle, kdy Pietro zjistí, že svůj apartmán sdílí s – řekněme – lehce éterickými nájemníky, které kromě něj nikdo jiný nevidí. Dokonce ani jeho laskavá sestřenice, jež si začne dělat starosti o Pietrovo duševní zdraví. Zbytečně, kolektiv duchů se totiž ukáže být docela milý a užitečný. Mimo jiné proto, že je to vlastně kompletní herecký ansámbl slavného divadla Apollonio, jež si za války oblíbili italští fašisté a důstojníci Wehrmachtu. Pietrovi nezbývá než zjistit, proč duchové odmítají opustit jeho apartmán. Odpověď leží v minulosti a cesta k ní nebude lehká.

Je svět realita, či jen jiskřivá fikce?

Toto duchůplné a zároveň duchaplné drama se vyznačuje dvěma rysy – jednak hravostí, jednak mimořádnou empatií autora ke všem postavám, o nichž vypráví. Scéna s podivuhodnou postavou „abatyše“ vládnoucí podzemní krejčovské dílně, která ve skutečnosti funguje jako svého druhu zpravodajská agentura, ukazuje, že duchové nemusejí být tím nejpodivnějším, s čím se hrdina na své cestě za poznáním může potkat. Režisérova laskavost a takřka hmatatelná účast provází jednotlivé postavy doslova až za hrob. Protože i mrtví mají nárok na odpovědi, ať už jsou jakkoliv bolestné a tragické. Teprve pak se budou moci rozhodnout, jak své vystoupení na jevišti života a smrti zakončit.

Tvůrčí duch se potkává s duchy

Ferzan Özpetek prozradil, že duchařský námět filmu vychází z jeho vlastní zkušenosti. Žil totiž v domě, kde za války spáchala sebevraždu matka s dcerou. Jeho přítel na chodbě pravidelně potkával zvláštní ženu odpovídající popisu oné mrtvé dámy. Odtud už byl jen krůček rozvinout motiv v mnohovrstevnatý příběh kombinující tajemno s humorem, bizarní situace s nadhledem. Kromě zajímavého námětu si Özpetek umí vybrat také skvělé herce. Přehlídce svérázných, s gustem zahraných figurek dominuje odzbrojující Elio Germano v roli Pietra. Portrét začínajícího umělce, jenž s dětsky upřímnou naivitou krok za krokem odhaluje podstatu života, smrti i umění není jen herecký majstrštyk, ale hlavně zvedne náladu i těm největším kakabusům.

Elio Germano

Italský herec Elio Germano začínal před kamerami již ve dvanácti letech, kdy si zahrál hlavní roli ve filmu Ci hai rotto papá (1993). Jeho talentu si velmi rychle všimli renomovaní italští režiséři, takže na domácí scéně patří k často obsazovaným a také oceňovaným hercům. K nejznámějším snímkům, v nichž hrál, patří Kriminální román (2005), Můj bratr je jedináček (2007), La Nostra Vita (2010) či Suburra (2015)

Nádherná přítomnost

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Ferzan Özpetek

Scénář Ferzan Özpetek, Federica Pontremoli

Obsazení Elio Germano, Paola Minaccioni, Beppe Fiorello, Margherita Buy, Vittoria Puccini, Cem Yilmaz, Claudia Potenza

Délka 105 min.

Rok 2012

Film Europe HD úterý 27. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC