Film / seriál

Mateřské lásce neutečeš

V zajetí – psychologický horor
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Specialista na filmové napínáky, režisér Aneesh Chaganty, přichází po své zdařilé prvotině Pátrání s novým thrillerem, kterým skládá poctu mistrům hororového žánru – Alfredu Hitchcockovi i Stephenu Kingovi.

Zatímco v debutovém Pátrání hledá zoufalý otec svou zmizelou dceru prostřednictvím sociálních sítí a postupně se o ní dozvídá věci, o kterých neměl ani zdání, v novém filmu je situace opačná. Popisuje soužití dvou žen, matky a její dospívající dcery, kde zdrojem děsivého tajemství je tentokrát matka. Ale popořádku.

Smrtící mateřské objetí

Chloe je zvídavá a velmi nadaná středoškolačka. Ví, co od života chce, navzdory svým četným zdravotním handicapům. A těch není málo. Je upoutaná na invalidní vozík, trpí těžkým astmatem, srdeční arytmií i bolestivými vyrážkami. V odlehlém domku na předměstí vyhlíží zprávu o přijetí na univerzitní studia, která by ukončila její život v odloučení od svých vrstevníků. Styk se světem totiž obstarává výhradně její starostlivá matka Diane. Vyrozumění z univerzity však stále nepřichází a Chloe začíná být netrpělivá. Jednoho dne narazí na podivnou nesrovnalost na etiketě prášků, jež musí užívat. Matčino vysvětlení v ní vzbudí pochybnosti, a tak se pustí do pátrání po původu léků. Jenže první zjištění vedou k dalším podezřením, které se začnou řetězit. Na povrch vyplouvají tajemství, která jsou daleko děsivější, než si Chloe dokázala vůbec představit. Aby unikla ze smrtícího mateřského objetí, bude muset uplatnit veškeré odhodlání i důvtip. Diane je však rozhodnuta udržet si kontrolu nad dcerou za každou cenu… 

Až se probudíš, budeš zase moje děťátko. Navždy.

Napětí, které by se dalo krájet

Aneesh Chaganty nepotřebuje k docílení napětí legie bubáků. Příběh i postavy jsou vykresleny zcela realisticky. Ostatně hlavní představitelka Chloe, Kiera Allen, je na vozík upoutána i ve skutečnosti. O to působivěji vyznívají scény, v nichž konflikt mezi matkou a dcerou vygraduje v zoufalý souboj na život a na smrt, nemluvě o závěrečné, potměšile kruté pointě. To, co film povyšuje nad běžnou žánrovou produkci, jsou rovněž strhující výkony obou hlavních protagonistek, obzvláště Sarah Paulson, v roli šílené matky. Máte-li rádi psychologické thrillery, můžete v zajetí příběhu Aneeshe Chagantyho strávit hezký, nervydrásající večer.

Sarah Paulson 

Ačkoliv americká herečka Sarah Paulson pochází z Floridy, její divadelní začátky jsou spjaty s newyorskými divadelními scénami. Na Broadwayi debutovala ve svých devatenácti letech. Televizní premiéru si odbyla v roce 1990 v jedné z epizod seriálu Právo a pořádek. Od té doby se před kamerou objevuje zcela pravidelně (12 let v řetězech, Kašlu na lásku, Po čem ženy touží). Za svou roli v dramatu American Crime Story – Lid versus O. J. Simpson získala cenu Zlatý globus pro nejlepší herečku.

V zajetí

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Aneesh Chaganty

Scénář Aneesh Chaganty, Sev Ohanian

Obsazení Sarah Paulson, Kiera Allen, Erik Athavale, Onalee Ames, Pat Healy

Délka 99 min.

Rok 2020

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC