Film / seriál

Ve jménu smrti

Láska šílená – historické drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Mladý básník Heinrich hledá partnerku, která by s ním byla ochotna ve jménu lásky spáchat sebevraždu. Naráží však na nepochopení. Až do chvíle, kdy potká éterickou Henriettu.

Režisérka Jessica Hausner patří k výrazným tvůrčím osobnostem v současném rakouském filmu a Láska šílená je jejím již čtvrtým celovečerním filmem. Vždy ji zajímala vztahová dramata, ovšem tentokrát dostala zcela jiný rozměr.

Hausner se vrací k romantickým ideálům začátku 19. století. Naivní básník Heinrich (Christian Friedel) a jeho osud je podle některých zdrojů inspirován skutečnou osobností básníkem a dramatikem Heinrichem von Kleistem. Ale Hausner tento nevšední snímek rozhodně netočila jako životopisné drama. Mnohem více ji zajímala podivně strnulá zámožná třída měšťáků, která absolutně vůbec neuměla žít.

Chceš umřít se mnou?

Filmová esej

Jak pěst na oko tak působí právě Heinrich, který se bez skrupulí neváhá ptát dam, které často téměř nezná, zda by s ním nespáchaly sebevraždu. Domnívá se totiž, že jen takový čin, zemřít mlád a ideálně zamilován, je jediným důkazem opravdového života. Dost paradoxní situace, nemyslíte? A jednoho krásného dne potká něžnou, křehkou a v manželství nešťastnou Henriettu (Birte Schnöink), která mu jako první a asi i jediná na světě porozumí. Nejabsurdnější na celé situaci ale je, že se do sebe zřejmě zamilují a jejich příběh by mohl vypadat úplně jinak, kdyby neměli svou vizi o smrti.

Celý film se tak nese v duchu rozhovorů o lásce a vztazích. Možná by z toho byla docela dobrá romantická komedie, možná by to mohlo být velmi emotivní drama plné slz a velkých gest. Ale není to ani jedno. Režisérka zvolila jinou cestu, skoro až přísně symetrickou cestu. Veškeré emoce jen tušíte. Všechny postavy mluví, jako kdyby odříkávaly naučené poučky, což naprosto přesně vystihuje upjatost a znuděnost tehdejší společnosti. Vše ještě podtrhují dokonale promyšlené záběry a kompozice. Vše je laděno do pastelových barev, interiéry jsou úhledné, dámy elegantní ve svých korzetech a dokonalých šatech, pánové jsou vždy uhlazení gentlemani. Nikde žádná odchylka, cokoli, co by dokonale nezapadalo. Samozřejmě až na dva hlavní hrdiny.

Láska šílená je opravdu velmi zajímavý snímek, u kterého váháte, zda jde o důmyslně skrytou karikaturu doby a společnosti, nebo všechen ten chlad má jen kontrastovat se všemi vzletnými slovy o lásce, životě a smrti. A možná je to kombinace obojího.    

Láska šílená

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Jessica Hausner

Scénář Jessica Hausner

Obsazení Birte Schnöink, Christian Friedel, Stephan Grossmann, Sandra Hüller, Marc Bischoff, Nickel Bösenberg, Parashiva Dragus

Délka 90 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondělí 21. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC