Film / seriál

Kuba v hollywoodském stylu

Kubánští revolucionáři
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

O divokých událostech na Kubě koncem padesátých let byl natočen nejeden film. Co by se však stalo, kdyby se do revolučních událostí zapletl někdo jako Humphrey Bogart z Casablanky?

Robert Dapes (Sean Connery) je anglický žoldák, který má na Kubě pomoci Batistovi udržet se u moci a odrazit revolucionáře. Ocitá se přímo v centru dění v napjatém roce 1958. Dapesovi však brzy dojde, že Fidela Castra před nástupem k moci nic nezastaví. Přesto se rozhodne na Kubě zůstat, neboť se potká se svou dávnou láskou, bohatou, krásnou, ctižádostivou Alexandrou Pulido (Brooke Adams), která je ale provdaná za majitele tabákové továrny. Nestala se z ní však žádná domácí puťka, vlastně je to ona, kdo řídí celou výrobu, zatímco její manžel se baví s jinými dívkami. Jak tohle asi dopadne…

Hollywood nad zlato

Klasika od Richarda Lestera v duchu jeho hitovek Pomoc a Jak jsem vyhrál válku není žádná akční podívaná, ale spíš romantické melodrama, které byste však neměli brát smrtelně vážně. Na konci sedmdesátých let bylo nemyslitelné, aby se film natáčel přímo na Kubě, a tak se celý štáb vydal do Španělska, což exteriérům moc neprospělo. Co se však podařilo ‒ u Lestera je vždycky otázka nakolik záměrně a nakolik nechtěně ‒ je to, že má celý film atmosféru starého Hollywood. Chvílemi jste na pochybách, jestli se režie náhodou neujal Michael Curtiz a jestli se znenadání zpoza rohu nevynoří Humphrey Bogart a možná i Eleanor Parkerová. Budete-li se na Kubu dívat takto, pak možná zjistíte, že je to vlastně skvělý film a všechny negativní kritiky vychází jen z naprosté neznalosti hollywoodské zlaté klasiky.

Ve filmu je také spousta vedlejších postav, které tzv. klamou tělem a všechno ještě víc zamotávají ‒ věčně upocený americký obchodník (Jack Weston), Alexandřin manžel, což je prodejný desátník „obrácený Batistovec“ (Martin Balsam), anglický podnikatel pochybných kvalit (Denholm Elliott) a ohnivý mladý Fidelista (Danny De La Paz).

Některé dialogy by se na první pohled mohly zdát vyloženě absurdní, ale ve filmu Kuba má vše své místo i účel. Vždyť asi nikdo jiný než Lester by se ve své době neodvážil představit svržení diktátora, který v rozhodující chvíli raději sleduje televizní film o Drákulovi. Všichni herci jsou výborní a je až s podivem, že mnohdy dokázali udržet vážné tváře. Všemu pak dominuje Sean Connery, který je za každé situace elegantní a dokonale zdvořilý. Na to, že by měl být drsným chlapákem, působí mnohem víc jako náhodný host, co nemá v úmyslu zůstat déle, než musí. Přesně tento klidný nadhled předvedl i v roli nejslavnějšího britského agenta 007.

Verdikt

Pokud máte rádi staré hollywoodské klasiky a Lesterův ironický humor, je pro vás Kuba ideálním filmem
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Kuba

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,6 %
Foto AMC

Režie Richard Lester

Scénář Charles Wood

Obsazení Sean Connery, Brooke Adams, Jack Weston, Hector Elizondo, Denholm Elliott, Martin Balsam, Chris Sarandon

Délka 120 min.

AMC středa 20. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC