Film / seriál

Vášnivá panovnice

Královna Kristýna – historické drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Životopisné drama zachycuje příběh švédské královny Kristýny, moderní, nespoutané a nesmírně inteligentní ženy, která musela svést zápas s dobovými konvencemi i svazujícími povinnostmi panovnice.

Film plný intrik, vášně i bolesti je zasazen do historických kulis 17. století. Píše se rok 1632. Evropa se zmítá v bojích třicetileté války, kdy proti sobě stojí katolíci a protestanti. A tyto boje fatálně zasáhnou také do dění na severu Evropy. Švédský král Gustav II. padl v jedné z bitev a nyní je osud jeho země v rukou jeho jediné dcery. Ta je jmenována oficiální regentkou Švédska v pouhých šesti letech! Aby se na nelehkou roli královny náležitě připravila, je do svých 18. narozenin vychovávána, trénována a vzdělávána jako chlapec. A to je jen začátek jejího pohnutého příběhu. 

Sama ve světě mužů

Jádrem celého filmu je období po korunovaci. Mladá královna Kristýna (Malin Buska) se snaží dělat vše, co je v jejích silách, aby si našla svou vlastní cestu, což, jak tušíte, je v přímém rozporu s očekáváními dvora. Předně odmítne všechny nabídky k sňatku a raději si začne románek se svou služebnou, hraběnkou Ebbou Sparre (Sarah Gadon). Zároveň se snaží ukončit válku s katolíky a přivést katolického filozofa a matematika Reného Descartese (Patrick Bauchau) ke dvoru, aby ji mohl učit. To vše jsou víc než dostatečné důvody pro to, aby se stala trnem v oku mocným šlechticům, kteří začnou usilovat nejen o její sesazení, ale velmi záhy také o její život. A abychom nezapomněli, Kristýna má dokonce tu drzost, že konvertuje ke katolicismu.

Není tedy pochyb, že Kristýna byla ve své době opravdová rebelka. Režisér Mika Kaurismäki vypráví příběh této odvážné panovnice v duchu současných trendů. Nejde o strnulý portrét moderně smýšlející panovnice. I když zde má politika své místo, je Kristýna vykreslena hlavně jako žena plná emocí a snů, které se navzdory okolí snažila si splnit. Samozřejmě nechybí bojové scény, trocha erotiky, ale film se dotýká také „větších“ témat, jako jsou otázky rovnosti pohlaví, základních práv a náboženství. Není to historický film, na který se díváte kvůli kostýmům a prostředí, ale proto, že témata, která se v něm objevují, jsou i dnes velmi aktuální – a protože královna Kristýna byla a je inspirativní osobnost.

Zajímavost

Film o královně Kristýně byl natočen už v roce 1933. Hlavní roli tehdy hrála Greta Garbo. 

Královna Kristýna

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,2 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Mika Kaurismäki

Scénář Michel Marc Bouchard

Obsazení Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, Hippolyte Girardot, Peter Lohmeyer

Délka 106 min.

Rok 2015

Film Europe HD sobota 5. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC