Film / seriál

Kostka

Kostka
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Řešíte rádi rébusy? A dokážete si představit, že by na vyřešení nějaké hádanky závisel váš život?

Podobné otázky nikdy nenapadly šestici zcela odlišných lidí, kteří se podivnou náhodou ocitli v záhadném vězení. Nekonečná řada propojených krychlových místností se stala jejich noční můrou, některé z komor jsou totiž plné smrtelných pastí. Nesourodá parta musí spojit své síly, protože sám v labyrintu dlouho nikdo nepřežije. Policista, profesionální zloděj, studentka matematiky, psycholožka, architekt a dospělý autista – ti všichni se stanou figurkami na šachovnici ve hře, o níž ví jen jediné: pokud prohrají, bude je to stát život.

Mnoho filmů už se snažilo vyděsit diváky k smrti – určitě si sami vzpomenete na nespočet „krváků“, ale jen málo z nich doopravdy dokázalo vyvolat hrůzu. Děsivé totiž často nebývá to, co vidíte, (hektolitry krve a „prostěradloví“ duchové jsou často slabý odvar i pro děti), ale to, co cítíte, tušíte jako stín kdesi za vámi... Paranoia, izolace, tísnivý pocit, že jste stále sledováni – to jsou ony nehmatatelné strachy, které na vás budou útočit během sledování napínavého hororu.

Nejvíc se bojíte, když nevíte čeho

Kostka je jeden z těch vzácných filmů, který vás nebude lekat, ale strach vám zaseje hluboko do mysli. I zde je sice pár záběrů, kde se vyřádili maskéři a slabší žaludky takový pohled nemusí dobře snášet, mnohem děsivější je však strach z neznáma. Režisér a scenárista v jedné osobě Vincenzo Natali si z vás jako diváků udělá stejné loutky jako z hlavních protagonistů. Budete sedět přikovaní před obrazovkou, po těle vám bude běhat mráz v očekávání, co všechno přijde, ale odejít nedokážete. Ani zavřít oči.

Po skončení filmu navíc budete pořád přemýšlet, na co jste se to vlastně dívali. Jednoduše řečeno, milovníci hororů si přijdou na své. Myšlenka jakéhosi nekonečného vězení-bludiště poskládaného z kostek vám nedá spát. Je to opravdu jen hororová vize, nebo metafora skutečných lidských životů? O tom si musíte rozhodnout coby diváci sami.

Uvnitř Rubikovy kostky

Nejděsivější na Kostce je samotný fakt, že skupina cizích lidí se zničehonic probudí v bludišti kovových místností a nemá potuchy, jak se tam dostali, kde jsou a kdo jim to udělal. Dveře ve středu každé místnosti vedou do další, která je téměř identická, i když barvy se mírně liší. Co to je za místo a k čemu slouží? To zůstává záhadou.

Parta vězňů se postupně setkává při svých průzkumných cestách, aby nakonec pochopili, že musí spolupracovat, jinak se ven nikdy nedostanou. Kdo je tam zavřel? Vláda? Cizinci? Je to vězení? Podivný experiment? Postupně každý z nich zjistí, že výběr lidí někdo provedl záměrně. Každý člověk ve skupině má totiž určité vlohy, které mohou všechny posunout o krůček blíž k vyřešení tohoto psychohlavolamu. Jenže čas běží, sil ubývá, nervozita roste a vzájemné konflikty se stále přiostřují.

Režisér Natali vám opravdu doslova hraje na nervy. Navíc ve filmu nefiguruje žádná vyloženě sympatická postava. Spíš naopak, čím déle se díváte, tím více vám jsou postavy protivné. Jenže už jste chyceni. Chcete vědět, jak všechno dopadne, chcete tento hlavolam vyřešit taky. Natali je prostě, v kostce, mistr napětí!

Zajímavost

Film byl natočen za pouhé tři týdny a vše na ruční kameru. Režisér Vincenzo Natali se ale musel vzdát chronologického natáčení scén, jelikož dveře v „kostkách“ nefungovaly správně.

Kostka

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Vincenzo Natali

Scénář Vincenzo Natali, Graeme Manson

Obsazení Maurice Dean Wint, Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Wayne Robson, Andrew Miller, Julian Richings

Délka 90 min.

Rok 1997

AMC sobota 11. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC