Film / seriál

Když čas hraje hlavní roli

Když čas hraje hlavní roli
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Všem milovníkům kultovních sci-fi snímků o cestování v čase připravila stanice AMC parádní vánoční dárek.

Snad každý teenager by se občas nejraději propadl do země, prostě zmizel třeba do jiné dimenze. Martymu (Michael J. Fox) se jedné podivné noci takovéto přání vyplní. Poněkud šílený vynálezce doktor Brown (Christopher Lloyd) sestrojil stroj času, který oběma hlavním hrdinům může změnit život, stačí se vrátit do minulosti. Jenže když se vrátíte do jiného času, než jste chtěli, začíná jít o kejhák a návrat do budoucnosti není žádná sranda…

„Současnost“ filmu se odehrává v roce 1985, tedy v současnosti pro nás již poněkud minulé. Poznáváme hlavního hrdinu Martyho, kterého trápí především hrozní rodiče. Táta neustále vypráví jakési rádoby zábavné vtipy a máma miluje už jen jedinou věc na světě, lahev vodky. I když to zní divně, jediným dobrým a inspirativním člověkem v Martyho životě je doktor Brown, vynálezce s účesem à la Albert Einstein, jemuž svítí v očích rošťácké plamínky. Doktor věří, že objevil tajemství cestování v čase, a jedné noci na opuštěném parkovišti místního nákupního centra demonstruje svůj vynález. Určitě už jste viděli mnoho filmů o cestování časem, ale doktorův stroj nemá obdoby ani konkurenci, tohle si Zemeckis vymyslel skvěle.

Ale ať vypadá, jak vypadá, hlavní je, že funguje. Martymu se podaří vrátit se o třicet let zpět. Místo nákupního centra je náhle na farmě, a protože má na sobě oblečení z 80. let, vypadá v očích místních jako podivín. Spousta gagů ve filmu pramení právě z těchto rozdílů. Marty se nestačí divit, jak moc jiné bylo v minulosti město, o němž byl přesvědčen, že ho dokonale zná. Kromě setkání s rodiči, kteří tehdy byli v jeho věku, je pro Martyho možná ještě větším šokem zjištění, že za ním „pálí“ jeho vlastní máma! Největší kouzlo Návratu do budoucnosti tak můžeme najít asi v těchto vtipných paradoxech.

Robert Zemeckis coby režisér a Steven Spielberg jako výkonný producent předvedli, že jsou skvělé duo, a především druhý jmenovaný má prostě čich na dobré náměty i lidi. Stejně tak herecké obsazení šlape jako dobře promazaný stroj. Nikdo příliš nevyčnívá ani nezůstává pozadu, což ovšem neznamená, že by herci podávali nějaké podprůměrné výkony. Naopak, očividně si natáčení užívali, a tak slovní přestřelky mezi rodiči mají spád, stejně jako teenagerské frajerské řeči. Když si navíc uvědomíte, že Návrat do budoucnosti je z roku 1985 a že v té době byly trikové možnosti oproti dnešku de facto v plenkách, oceníte práci herců i celého štábu ještě víc.

A nesmíme zapomenout na hudbu, která krásně dokresluje všechny časové roviny, i když dnes už pro vás bude soundtrack Návratu vlastně retro. Ale co, některé filmy prostě nestárnou!

Zajímavost

Všimněte si nálepky na doktorově autě: Jedna nukleární bomba může zničit celý váš den.

Návrat do budoucnosti

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,5 %
Foto AMC

Režie Robert Zemeckis

Scénář Robert Zemeckis, Bob Gale

Obsazení Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson, Claudia Wells, James Tolkan

Délka 111 min.

Rok 1985

AMC středa 27. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC