Film / seriál

Kdo s koho?

Kdo s koho?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Inteligentní akční podívaná, kde prim nehrají střílečky a potoky krve – je možné něco takového natočit?

Ano, je to možné. Dramatická kriminálka z konce devadesátých let je toho důkazem. Chlapík, který nemá co ztratit, se pustí do nebezpečné akce, která by ho podle všech očekávání měla stát krk (trochu to připomíná Johna Wicka), ale světe div se, nic takového se nestane. Opravdu promyšlený snímek plný hlášek vás dostane do kolen. Hlavní hrdinové, již si hrají na kočku a myš (chvíli chytá policajt zloducha a chvíli zase obráceně), nepotřebují nikoho propichovat tužkou, bohatě si vystačí se svým intelektem a humorem.

Kočka a myš

Kdo s koho začíná jako většina policejních filmů, skočíte rovnou do děje, do nějaké akce. V tomto případě inspektor Ho Sheung-Sang (Ching Wan Lau) má vyjednávat o rukojmí, ovšem místo pomalého postupu zvolí razantnější řešení. Vůbec netuší, že jeho počínání sleduje někdo další, nechtěný svědek, který by mohl celou situaci obrátit proti Hoovi. Cheung (Andy Lau) se rozhodne inspektora dostat – při útoku na finanční společnost si pořídí „lákadlo“ na Hoa a vezme si rukojmí, čímž ho naláká do pasti. A tak se konečně setkávají tváří v tvář, aby spolu rozehráli dvaasedmdesátihodinovou napínavou hru.

Co vlastně chceš?
Nic.
Jen si spolu v příštích třech dnech zahrajeme.

Začíná tak ona hra na kočku a myš, do níž se zapojí také Yakuza (to aby se nám kluci neprali jen spolu, ale taky s dalšími super-ninja-zabijáky), ale prim hrají Cheung s Hoem, již jsou oba velmi inteligentní a jakmile si myslíte, že jeden zahnal toho druhého do kouta, role se ve vteřině obrátí. Jejich vztah se stává stále komplikovanějším a ukazuje, že stinné i dobré stránky mají oba.

Ať to odsýpá

Většina filmu Kdo s koho připomíná nespočet scén, které jste už viděli v nějakém westernu, nebo akčních filmech (ruku na srdce, co chcete pořád vymýšlet u vztahu policajta a zločince). Čím je však tento snímek jedinečný, jsou výkony Andyho Laua a Ching Wan Laua. Oba hrají silné osobnosti a umí se do svých rolí opřít s vervou, takže se je neustále nač dívat. Režisér Johnnie To odvádí také skvělou práci, dokázal z nepříliš složitého scénáře vytesat opravdový akční skvost, který nepostrádá napětí ani humor. Kratší stopáž, jen 93 minut, vůbec není na škodu. Všechno pěkně odsýpá, není čas zdržovat se zbytečnostmi a přehnaně vyžívat v akčních scénách. Další silnou osobností do party je kameraman Siu-keung Cheng, kterému syrovější poetika očividně sedla. S Johnniem To jsou navíc už zavedená dvojka, natočili společně ještě před Kdo s koho dva filmy.

A když už jsme v tom chválení, pak si zaslouží zmínit také Raymond Wong, protože co by byl akční film bez hudby. Náročné bojové choreografie prostě potřebují nějaký podkres a Wong se zde opravdu vyřádil. Příliš vás asi nezaujmou konvenční melodie, které však v exponovaných scénách přechází do výraznějších poloh, kde se Wong nebál sáhnout třeba pro dudy, sbory či syntetizátory. I když to zní naprosto nesourodě, všechno klape jak má a obraz se s hudební složkou krásně doplňuje. Kdo s koho je prostě pecka.

Kdo s koho

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,2 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Frank Oz

Scénář Nai-hoi Yau, Julien Carbon, Laurent Courtiaud

Obsazení Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett, Gary Farmer, Jamie Harrold, Paul Soles

Délka 124 min.

Rok 2001

AMC úterý 28. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC