Film / seriál

Kdo je tady blázen?

Kdo je tady blázen?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Každé městečko nebo čtvrť má svého „podivína“. Jedni ho ochraňují, druzí se mu raději vyhýbají.

V typickém americkém městečku North Bath žije taky takový místní blázen, jemuž všichni říkají Sully. Donald Sullivan už je v letech, ale není to pomatený staříček, který motá páté přes deváté. Pořád umí pěkně okouzlit nejednu dámu, navíc nedá dopustit na svou rodinu a přátele. Jenže se taky občas pořádně rozčílí – a to je pak lepší jít mu z cesty. Tento film potěší fanoušky Paula Newmana, který v něm jako Sully exceluje. Tak uvidíme, kdo je tady blázen…

Newman hraje těžkého alkoholika (podobnou postavu si zahrál ve filmu Rozsudek), takového toho bezohledného svobodného ducha, se kterým se občas setkáváte: muže, jenž nikdy nevyrostl a který navzdory svému bezstarostnému ignorování společenských standardů zůstává stále okouzlující. Lidé mu tak jeho průšvihy nakonec rádi odpouštějí. Za svou svobodu však musel něčím zaplatit, v prvé řadě manželstvím a synem, jenž vyrůstal bez něho. Jeho jedinou rodinou jsou kumpáni z baru – starý právník, barman a mentálně retardovaný kolega. Sully pracuje pro maloměstského mafiána Carla Roebucka (Bruce Willis), k jehož rodině má blízko, tedy spíš k jeho ženě Toby (Melanie Griffith). Jednoho dne se však jeho poklidný život obrátí o sto osmdesát stupňů, když do města přijede ztracený syn Peter (Dylan Walsh).

Z určitého pohledu se toho ve filmu moc neděje, ale z jiného zde dochází doslova ke kotrmelcům. Sully má totiž příležitost se o někoho starat, být důležitým článkem života jiného člověka. Jako otec vše projel na celé čáře, jenže teď může být dokonce dědečkem. Celý příběh, vzniklý podle románu Richarda Russoa, se odvíjí podle vlastní logiky. Všechno má svůj čas a je obaleno do jakéhosi konejšivého klidu a ticha. Především však snímek stojí na výkonu Newmana, jenž nic nepřepaluje. Nestřídá se tu jedna velká scéna za druhou, nejde tu o erupce emocí, prostě jen sledujete život chlapíka, který kdysi sešel z cesty a teď se na ni snaží vrátit.

Newman v podstatě celou svou kariéru studoval obyčejnou lidskost, již se pak snažil vtisknout svým postavám. Film Nejsem blázen jako kdyby byl vrcholem této snahy a naplno ukazuje jeho nezaměnitelný styl herectví. Postavy, které představuje, jsou vždy uvěřitelné, máte pocit, že je znáte, že jde o vašeho strýčka nebo bratrance. Bude to znít asi paradoxně, ale právě touto obyčejností se Newman nesmazatelně zapsal do dějin americké kinematografie.

Nejsem blázen

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,6 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Robert Benton

Obsazení Paul Newman, Jessica Tandy, Bruce Willis, Melanie Griffith, Dylan Walsh, Pruitt Taylor Vince, Gene Saks

Délka 110 min.

Rok 1994

AMC pondělí 5. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC