Film / seriál

Jsme přece dospělí lidé

Jsme přece dospělí lidé
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Proč se v jednom bytě schází dva manželské páry? Chtějí si civilizovaně promluvit o menším konfliktu, který krátce předtím proběhl mezi jejich dětmi. Konkrétně – během výměny názorů na hřišti praštil jeden kluk druhého holí do obličeje, čímž mu způsobil menší zranění.

Všichni zúčastnění se chovají velmi slušně, velmi je mrzí, že k incidentu vůbec došlo a jsou připraveni situaci řešit. To by ostatně nemusel být tak velký problém. Rodiče viníka zaplatí lékařskou péči, bude-li to potřeba, a kluk se samozřejmě přijde omluvit.

Jednoduché? Kdepak. Nevěřili byste, jak snadno se taková zprvu přátelská konverzace může proměnit v naprostou divočinu. Stačí pár poznámek, byť dobře míněných, ale špatně pochopených, a už to jiskří. V sázce je najednou víc než zdraví jednoho dítěte. Ať od tohoto filmu čekáte cokoli, určitě vás i přes to překvapí. Ano, kdysi byla odřená kolena, pohlavky a nějaká ta rvačka na hřištích docela běžnou záležitostí, nad níž se nikdo nepozastavoval, nemluvě o tom, aby kvůli tomu někdo sepisoval nějaká lejstra a zdlouhavě hledal korektní řešení vyvstalé situace. V tomto ohledu naše péče o potomky možná zachází do extrému. Tento snímek toho však nabídne mnohem, mnohem víc.

Režisér Roman Polanski použil jako předlohu divadelní hru současné francouzské dramatičky jménem Yasmina Reza. Krom úvodní a závěrečné scény se celý děj odehrává v jednom bytě mezi čtyřmi postavami. Mohli byste se obávat, že to časem začne nudit. Nezačne. Čekají vás neuvěřitelné slovní přestřelky, několik vskutku neočekávaných dějových zvratů a velmi vtipně vypointovaný konec. Co se týče obsazení – jen těžko se dá rozhodnout, kdo ze známých herců podává lepší výkon. S jistotou můžeme konstatovat, že Kate Winslet jen zraje, je radost se na ni dívat. Ale skvělí jsou všichni, se svou rolí se dokonale sžívají, Christophu Waltzovi budete mít chuť dát pěstí – a ke konci už asi všem. Prostě – budete se bavit.

Filmu není moc co vytknout. Otevírá hned několik velkých témat, klade dobré otázky a přitom to nedělá nijak těžce hloubavě, naopak, jde na to s velkou elegancí a lehkostí. Nezbývá než vřele doporučit.

Roman Polanski

Rosemary má děťátko

Filmové zpracování úspěšného románu Iry Levina vypráví o novomanželech Rosemary a Guyovi Woodhousových, kteří se nastěhují do starého newyorského domu, před jehož temnou minulostí je varuje jejich přítel Hutch (Maurice Evans), podle kterého zde působili okultisté a došlo zde k několika podivným úmrtím. Manželé se spřátelí se sympatickými sousedy Castavetovými, kteří Rosemary poté, co se jim svěří se svým těhotenstvím, doporučí známého gynekologa. Od jeho první návštěvy ale začne Rosemary trpět nevysvětlitelnými bolestmi a z vedlejšího bytu slýchá zvuky duchařských seancí. Je to jen její utkvělá představa, nebo se Rosemary stala obětí satanského spiknutí?

Pianista

Strhující příběh natočený podle skutečných událostí vypráví o mladém pianistovi a uznávaném interpretovi Chopinových skladeb Władysławu Szpilmanovi, který žije v Němci okupované Varšavě. Vůči židovské komunitě jsou uplatňovány tvrdé restrikce a Szpilmanova rodina se musí podrobovat nelidským pravidlům a nosit Davidovu hvězdu. Podmínky se časem zhoršují a Szpilmanovi musí prodat obrazy a nábytek i Władysławovo drahocenné piano. Největší tragédie je však teprve čeká – budou umístěni spolu s ostatními varšavskými Židy do uzavřeného ghetta obehnaného vysokými zdmi.

Bůh masakru

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,8 %
Foto FilmBox, profimedia.cz

Režie Roman Polanski

Scénář Roman Polanski

Obsazení Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly, Elvis Polanski, Eliot Berger, Roman Polanski

Délka 79 min.

Rok 2011

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC