Film / seriál

Jiná láska

Jiná láska
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Láska může přijít jako blesk z čistého nebe ke komukoli... Pro všechny jsou Alex a Kiki jen dobré kamarádky, jenže ve skutečnosti je vše jinak.

Láska si nevybírá, buď máte pocit, že se najednou vznášíte štěstím, nebo vás naopak srazí k zemi vší silou. Alex a Kiki poznají obě její tváře. Rumunský film však není jen o zamilovaných dívkách, ale cílí na společnost obecně. Jak přistupují k homosexualitě ve městech a na vesnici? Jak se s jinakostí svých dcer poperou jejich rodiče? Co všechno dokáže láska změnit v životě několika lidí?  

Na bukurešťské univerzitě začínají nový život dvě mladé dívky, univerzita jim otevírá nový svět, přicházejí noví přátelé a také známosti. Alex si potřebuje najít bydlení a čirou náhodou objeví útulný pokojík, v domě milých majitelů, kteří mají dceru Kiki. Nikdo z nich netuší, že s příchodem mladé, pilné studentky se všem otočí svět o stoosmdesát stupňů. Alex je dcerou prostých rodičů z vesnice, je velmi skromná, cílevědomá, ale také plachá. Její hlavní prioritou je studium, dosáhnout na stipendium a dělat radost svým rodičům. Kiki, která je vlastně její domácí, je pravým opakem. Chová se velmi afektovaně, všude je jí plno a pomalu otevírá dveře velkoměsta své nové kamarádce. Z holek se stávají nerozlučné parťačky a pomalu se začínají vyjevovat tajemství i opravdové charaktery obou dívek.

Začíná se tak příběh, který může na první pohled vypadat banálně, ovšem s každou přibývající minutou je vše komplikovanější. Alex je z malé vesnice a nikdy nebyla doopravdy zamilovaná, až Kiki se pro ni stává osudovou první láskou. Také Kiki prolomí ledy a ukáže se, že za maskou protřelé „pařmenky“ se skrývá vyděšená mladá dívka, jež má velmi komplikované vztahy se svým bratrem.

Komorní drama plyne pomalu, přesto nemáte pocit, že jsou v něm zdlouhavé a zbytečné scény. Téma lásky dvou dívek je podáno s jistým odstupem, který nedovoluje filmu upadnout do klišé a přílišného sentimentu. Přesto o hlavních hrdinkách víte vše, prožíváte s nimi šťastné i bolavé chvíle a celou dobu jim držíte palce. Velkou devízou tohoto snímku jsou představitelky Alex a Kiki – Maria Popistasu, Ioana Bardu. Oběma se podařilo do rolí vložit přesně odměřenou míru citlivosti, ale také mladické rozvernosti a svobody. Díky nim je film opravdu dramatický, ale také odlehčený i zábavný.

Jiná láska je ryze evropským filmem, který možná na fanoušky hollywoodské kinematografie bude působit ponuře, ovšem pokud si nepotrpíte na efektní romantické nebo přeslazené dojemné scény a máte raději postavy z masa a kostí, je to snímek rozhodně pro vás.

Jiná láska

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox, profimedia.cz

Režie Tudor Giurgiu

Scénář Razvan Radulescu, Cecilia Stefanescu

Obsazení Maria Popistasu, Ioana Barbu, Tudor Chirila, Catalina Murgea, Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Tora Vasilescu

Délka 86 min.

Rok 2006

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC