Film / seriál

Elegantní crazy komedie

Její komorník – romantická komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Family na skylink Live TV Sledovat

Jaro se pomalu blíží a k jaru patří romantika i milostné jiskření. A jak jinak se na tuto notu naladit než skrze filmovou klasiku.

Jedny z prvních screwball komedií se začaly točit ve 30. letech minulého století. K oblíbeným klasikám dnes proto patří také film Její komorník, příběh plný bláznivých lstí a převleků z prostředí americké smetánky v hlavních rolích s nedostižným Williamem Powellem a krásnou Carole Lombard. Jak dokáže falešný komorník zkrotit dvě nezvladatelné dcerušky a při tom ještě odhalit podvod a zamilovat se? Recept je poměrně jednoduchý, musí být drzý, inteligentní a hlavně neodolatelný. A to William Powell v jedné ze svých ikonických rolí rozhodně byl!

Ze smetiště mezi smetánku

Zápletka je jako u většiny podobných filmů jednoduchá. Bohatý tatík se úplnou náhodou setká s chudákem, dnes bychom ho označili za bezdomovce, který jej natolik zaujme, že se rozhodne zaměstnat ho jako komorníka. Je to trochu sázka, je to trochu z trucu, ale jak se ukáže, je to skvělý nápad. 

To, co tato rodina potřebuje, je disciplína!

V bohaté rodině je nový komorník jako zjevení. Okamžitě si ho zamilují všechny dámy v domě. Aby také ne, když je to urostlý, pěkný chlapík a dámy vůbec netuší, odkud pochází. I když se Godfrey (William Powell) do své role vžije dokonale, jednu vlastnost komorníků však postrádá, rozhodně si nenechává své postřehy pro sebe. Díky tomu je film nesmírně zábavný, protože Godfreyovy poznámky dokážou zapůsobit jako rozbuška a v domácnosti, která byla už před jeho příchodem dosti šílená, se začnou dít neuvěřitelné věci. 

V mnoha ohledech připomíná film Její komorník některé oblíbené československé prvorepublikové komedie, třeba legendární snímek Eva tropí hlouposti. Jelikož Komorník je považován za jakéhosi zakladatele žánru screwball komedií, je zřejmé, kde vzali i čeští filmaři inspiraci. Je lhostejné, že události v takových filmech jsou naprosto nepravděpodobné, že spousta scén je absurdních. Podstatné je, že diváci se baví a alespoň skrze filmové plátno mohou prožít zábavnou romanci.

Když se navíc na Komorníka podívá zkušené oko filmařovo, určitě ocení vynikající výpravu i lokace. K americké high society prostě patří honosné byty a kluby vyvedené v mramoru, dámy v luxusních róbách (mnohé by jim záviděly herečky na červených kobercích i dnes), pánové v elegantních oblecích a ty nejlepší drinky. Tento film prostě nabízí všechno, co má, aby diváky přenesl do kouzelného světa, kde je všechno možné a všechno vypadá naprosto báječně. 

Její komorník

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Gregory La Cava

Scénář Morrie Ryskind, Eric Hatch, Gregory La Cava

Obsazení William Powell, Carole Lombard, Alice Brady, Gail Patrick, Eugene Pallette, Jean Dixon, Alan Mowbray

Délka 95 min.

Rok 1936

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC