Film / seriál

Hvězdná brána

Sci-fi film Hvězdná brána
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Tajemství pyramid je rozluštěno! Nejde jen o gigantické hrobky faraónů, jedna z nich totiž představuje bránu do nezměrného počtu světů.

Je to brána do vesmíru, jejíž „PIN“ se ale armádě dlouho nedaří rozluštit. Až mladý vědec, egyptolog Daniel Jackson, přijde na to, jak se na jinou planetu dostat, jak hvězdnou bránu otevřít. Má to však jeden háček, symbol, díky němuž by se odvážní cestovatelé mohli vrátit zpět, chybí. Zřejmě bude na jedné z planet, kam se vydává skupina pod vedením plukovníka O'Neilla. V armádě ale chybí odborníci, kteří by uměli číst starověké hieroglyfy, proto se Daniel stane trochu nedobrovolně členem hvězdné výpravy.

Klasika, která začala filmem

Dnes je běžné, že na úspěšné televizní seriály naváže celovečerák, ale v 90. letech se na to šlo opačně – filmové zpracování odstartovalo jeden z nejúspěšnějších sci-fi televizních seriálů. Ano, máme na mysli Hvězdnou bránu. Podivnou modrou hmotu vyplňující kamenný kruh zná dnes nejspíš každé malé dítě, ale v roce 1994 to bylo zjevení.

Já nechci zemřít. A vaši muži také nechtějí zemřít a tito lidé určitě také nechtějí zemřít

Propojení starověkého egyptského světa plného mystiky a záhad s podobně tajemným světem kdesi ve vesmíru se ukázalo jako dobrá volba. James Spader svou postavou sice lehce připomíná Indiana Jonese, ale bohužel charismatem se Harrisonu Fordovi nevyrovná. I tak jde o neustále sympaticky naštvaného chlapíka, který po mezigalaktickém dobrodružství netouží, jenže zvědavost mu nedá a onen magický hvězdný práh s napětím překročí. Sympaťák je i plukovník v podání Kurta Russella, kterého o tři roky později v seriálu nahradil Richard Dean Anderson. Tak či onak intelektuál a voják vytváří zajímavou dvojici, která do snímku vnáší dynamiku. Hlavně díky nim je cestování vesmírem zábavné.

Úspěšný koktejl

Režisér Roland Emmerich zde lehce navázal na dva roky starého Univerzálního vojáka (1992), ovšem s Hvězdnou bránou mnohonásobně přesáhl tržby předchozího sci-fi a stala se pro něj doslova průlomovou. Snad proto mohl později přijít s dalším trhákem, Dnem nezávislosti (1996).

Ve své podstatě nepředstavuje Hvězdná brána něco unikátního, něco, co tu ještě nebylo. Můžete v ní vidět ozvěny třeba Hvězdných válek, ale ať chcete, nebo ne, spojení bájného Egypta, oživení boha Ra coby poměrně totalitárního vládce a moderních technologií na fanoušky sci-fi zafungovalo. A funguje dodnes.

Jistě, speciální efekty se mohou někomu zdát primitivní, pouštní prostředí tisíckrát obehrané a spojení chytrého dobráka a disciplinovaného tvrďáka prvoplánové, přesto Emmerich vytvořil svého druhu neopakovatelný fenomén. Za vším nejspíš stojí obsazení, výborné herecké výkony a hlavně celkový „design“. Kostýmy z Hvězdné brány jsou dnes stejně ikonické jako Indyho klobouk nebo jediovský hábit.

Potvrzením kvality tohoto snímku je následný seriál, který se vysílal deset sezón a dnes patří ke sci-fi klasikám.

Hvězdná brána

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,2 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Roland Emmerich

Scénář Dean Devlin, Roland Emmerich

Obsazení Kurt Russell, James Spader, Jaye Davidson, Viveca Lindfors, Alexis Cruz, Mili Avital, Leon Rippy

Délka 120 min.

Rok 1994

AMC sobota 24. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC