Film / seriál

Hrdina bez záruky

Akční komedie Hancock
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Na světě jsou buď hrdinové, nebo zloduši. A pak by měla existovat ještě zvláštní kategorie, kam by patřil Hancock.

Hancock (Will Smith) je takový ďábelský zachránce. Chce obyvatelům Los Angeles přinášet jen to nejlepší a chránit je před vším zlým. Jenže i když jsou jeho úmysly vždy průzračně čisté a dobré, většinou veškeré Hancockovy akce dopadají naprosto tragicky, takže vypadá spíš jako zloun. To je úděl smolařů. Možná by ale stačilo mít lepší PR a z Hancocka by mohl být opravdový hrdina. A jeden volný „píárista“ je zrovna ve městě, jmenuje se Ray Embrey (Jason Bateman). 

Superrealita

Všimli jste si toho, že superhrdinové po sobě nemusí uklízet? Že nás obyčejné smrtelníky sice zachraňují a ochraňují, ale další obyčejní smrtelníci na to doplácí? Filmy o superhrdinech jsou totiž plné zdemolovaných aut, praskajících požárních hydrantů, explodujících čerpacích stanic, rozbořených mostů a vysklených mrakodrapů. Co kdyby po každé akci dostali hrdinové vyúčtování? Absurdní? Ve snímku Hancock nikoli. V tomto případě našeho superzachránce realita vždy dožene. Když zachraňuje velrybu ze souše tak, že ji prostě hodí do moře, naprosto přesně zasáhne luxusní jachtu. Takže na něho čeká další tučný účet za zničený majetek. To je prostě Hancock – drsný hrdina, který toho příliš neví o svém původu a jeho schopnosti jsou sice super, zato s vychováním už je na tom o poznání hůř. 

Stařenka: Cítím z vás alkohol!
Hancock: Proč ne, když jsem taky pil!
Ještě že zachrání Raye, který jako zkušený „propagátor“ téměř čehokoli začne Hancocka učit říkat děkuji a chválit hasiče či policisty. Pomalu se tak z neotesaného hrdiny, který může létat nadzvukovou rychlostí a má sílu, že by uzvedl Titanic, začíná stávat uhlazený superhrdina ve slušivé kombinéze. A najednou to jde. Najednou na něho nejsou všichni naštvaní, že zničil vlak nebo celou čtvrť. Z Hancocka se pomalu začíná stávat Superman i s jeho vybranými způsoby, nejen díky schopnostem. Celý příběh navíc ještě okoření Rayova žena Mary (Charlize Theron), která Hancocka očividně zná. Film tak není jen o transformaci neohrabaného a nepříjemného superhrdiny v úchvatného zachránce, ale také o snaze najít sama sebe, dozvědět se něco o své minulosti. 

Ale hlavně je Hancock zábavný film, který obrací zažité superhrdinské stereotypy naruby. Proč by vlastně měli být hrdinové vždy úžasní také co se jejich povah týče? Proč by nemohli lidi také štvát? Proč by se nemohli opít? A proč by se divák u superhrdinského filmu nemohl také nasmát na účet hlavního hrdiny? S Hancockem je tohle všechno možné, a to také díky skvělému Willovi Smithovi.

Hancock

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Peter Berg

Scénář Vincent Ngo, Vince Gilligan

Obsazení Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman, Daeg Faerch, Valerie Azlynn, Kate Clarke, Hayley Marie Norman

Délka 92 min.

Rok 2008

AMC neděle 31. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC