Film / seriál

Divoký západ z východu

Jihokorejský akční western Hodný, zlý a divný
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Loupeže ve vlacích, honba za pokladem a proklatě rychlé kolty – drsní chlapíci k westernům jednoduše patří.

A patří i k těm asijským. Jihokorejci milují tzv. mandžuské westerny, které se odehrávají ve 30. letech minulého století a je v nich vše, co k těmto drsňáckým filmům patří. Tentokrát na vás čeká asijská verze žánrové klasiky Hodný, zlý a ošklivý (1966) pod názvem Hodný, zlý a divný. Nesourodá trojice pistolníků získá mapu, která je může dovést k pohádkovému pokladu, jenže jak to tak chodí, nejsou jediní, kdo po něm jde... Akční podívaná vás nadchne drsňáckou atmosférou i humorem. Korejci to umí rozjet i s kolty proklatě nízko u pasu.  

Hollywood říznutý Tarantinem

Tento snímek je jasnou poctou Sergiovi Leonemu a spaghetti westernům obecně. V Hodném, zlém a divném je vše, co má dobrý western mít. Jsou tu mlčenliví hrdinové, za něž mluví především jejich činy a zbraně. Jsou tu chamtiví zlouni, mapa k pokladu, lovci lidí, rozlehlé prérie a městečka se zakouřenými bary. Ale na rozdíl od Leoneho westernů tu lítá kulka za kulkou. Pravda, soubojů čistě muže proti muži tu moc nenajdete, ale jinak jsou zde zbraně v neustálé permanenci.

I když jsi psanec bez vlasti, pořád musíš mít peníze.

Mandžuský zkorumpovaný vládce si najme bezohledného žoldáka (Lee Byung-hun), aby ukradl mapu k pokladu. Jenže zdánlivě jednoduchá „prácička“ se zkomplikuje ve chvíli, kdy na stejný vlak, v němž by měla být ona mapa, zaútočí také známý zlodějíček (Song Kang-ho) a lovec odměn (Jung Woo-sung). A tak se jejich osudy propletou a začne v nejlepším slova smyslu pořádná akční jízda. Je trochu škoda, že té akčnosti je tolik, až se zapomnělo na hlavní postavy. „Zloun“ je zlý prostě proto, že takový má být. Lovec odměn ze svého života taky příliš neprozradí a je trochu divné, proč se takový rafinovaný profík dává do komplotu s pološíleným zlodějem. Ostatně ten v podání Song Kang-ha je z trojice nejlepší. Vnáší do filmu nejen komiku, ale také živost i živočišnost. Tahle postava bude zaručeně tou nejoblíbenější.

Celkově je snímek Hodný, zlý a divný skvělou podívanou, kterou byste čekali spíš od americké produkce. Ale jak je vidět, když máte něco rádi, vytvoříte spektakulární dílo. Samozřejmě za skvělou technikou a velkolepou výpravou je kromě množství práce také nemalé množství financí. Ve své době byl tento film nejdražším natočeným snímkem v Jižní Koreji. A když už jde o asijskou produkci, pak je jasné, že se můžete těšit na skvělé bojové scény s propracovanými choreografiemi. Jižní Korea je prostě zemí westernům zaslíbenou.

Hodný, zlý a divný

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,9 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Ji-woon Kim

Scénář Jee-woon Kim, Min-seok Kim

Obsazení Woo-sung Jung, Kwang-il Kim, Byung-hun Lee, Dong-seok Ma, Seo-won Oh, Kang-ho Song, Ji-won Uhm

Délka 138 min.

Rok 2008

AMC úterý 12. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC