Film / seriál

Hledání pravdy a spravedlnosti

Nevinný – mysteriózní britský seriál
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Seriál Nevinný potvrzuje, že britští tvůrci umí detektivky s přídechem thrilleru jako nikdo jiný.

Podle scenáristů Matta Arlidge a Chrise Langa je základem každého dobrého dramatu morální dilema. Při studiu skutečných justičních omylů na ně naráželi neustále. Oba si kladli otázku, jaké dopady má nespravedlivý soudní rozsudek na odsouzeného, jeho rodinu a přátele. Jak mohou zúčastnění zvládnout vypjaté emoce, které se s tímto typem případů pojí? Jak dokáže skutečný viník žít se svým proviněním? Všechny zkušenosti, které nasbírali, vtělili do scénáře svého čtyřdílného dramatu Nevinný.

Pád na dno 

Ústřední postavou příběhu je David Collins. Zpočátku o něm víme málo. Jen že byl po sedmi letech věznění zproštěn obvinění z vraždy své ženy. Podobně jako hrabě Monte Christo měl možnost v cele donekonečna promýšlet, kdo je skutečným viníkem jeho tragického osudu. Kdysi býval úspěšný, měl rodinu, dvě děti, výstavní dům. Nyní je David zahořklý a rozzlobený muž, odhodlaný přijít na to, kdo zavraždil jeho ženu Taru. A samozřejmě dostat zpět své děti, které byly svěřeny do opatrovnické péče. Problém je, že mu nikdo nevěří – ani policie, přátelé, rodina, ani jeho děti.

Ne, neudělal jsem to. Jsem nevinný.
David Collins

Nikdo není nevinný

Skandální verdikt přiměje policii prověřit postup původního vyšetřování. Tímto úkolem je pověřena systematická, zprvu značně skeptická Cathy Hudson. Ačkoliv se na počátku zdá být vše jasné, brzy se začnou ve výpovědích svědků i mezi důkazy objevovat rozpory a trhliny. Znovuotevřený případ začne pomalu ale jistě vtahovat nejbližší Davidovo okolí do temné, fascinující hry, v níž se postupně všichni stanou důvodně podezřelými. Nově se objevující fakta nutí diváky stále přehodnocovat svá mínění o jednotlivých postavách, o tom, kým doopravdy jsou a jakou roli hrály v celém případu. Překvapivé závěrečné rozuzlení případu přináší Davidovi všechno jiné, jen ne úlevu.

Stoupající hvězda

Režisér Richard Clark obsadil do seriálu řadu britských hereckých celebrit. Roli Davida Collinse svěřil šestačtyřicetiletému Leemu Inglebymu, který zazářil již jako seržant detektiv John Bacchus v jiné britské detektivní klasice – seriálu Inspektor George Gently. Svým přirozeným šarmem zaujal především divačky. Inglebyho stoupající popularita dává tušit, že se právě rodí nová herecká hvězda.

Obtížné natáčení

Ačkoliv je příběh situován na pobřeží Sussexu, filmaři si jako lokaci pro natáčení zvolili Irsko. Najít zde krajinu, která by odpovídala Sussexu, nebylo jednoduché. Uklidnit neustálý vítr, který často přecházel ve vichřici, bylo nemožné. Tvůrci vzpomínají, že jim vítr trhal na kusy nejen zatemnění pro noční scény, ale i další techniku. Nakonec nezbylo, než aby na každém zařízení doslova viselo několik členů štábu jako závaží. S úlevou můžeme dosvědčit, že na výsledku není tato okolnost znát. 

Lee Ingleby

Anglický filmový a seriálový herec. Pochází z městečka Burnley z hrabství Lancashire. Vystudoval dramatické umění na LAMDA v Londýně. Vidět jste jej mohli v seriálech Inspektor George Gentley, Podfukáři, Slečna Marplová, ve filmech Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Poslední legie či Ztracený ráj. Je považován za velký talent britského filmu, kterého čeká hvězdná budoucnost.

Nevinný / 1. série

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Richard Clark

Scénář Chris Lang

Obsazení Lee Ingleby, Daniel Ryan, Adrian Rawlins, Hermione Norris, Angel Coulby, Fionn O’Shea, Nigel Lindsay, Zahra Ahmadi…

Délka 4 × 50 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC