Film / seriál

Modlím se za vás, bratři

Hledání – francouzské drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Emotivní francouzské drama z války v Čečensku oceňovaného režiséra Michela Hazanaviciuse. Nejen země je válkou ničena a rozervána, odtrženi jsou od sebe také členové rodin. Raisa se proto denně modlí, aby její bratři byli na živu a ona je ve válečném zmatku našla. Nebude to lehké.

Předchozí film Michela Hazanaviciuse Umělec, který mu v roce 2012 vynesl Oscara za nejlepší režii, byl odlehčenou sladkobolnou komedií. Zřejmě nikdo nečekal, že jeho další projekt se bude od toho předchozího tak diametrálně odlišovat. I když i do Hledání opět obsadil svou ženu Bérénice Bejo. Film zachycující děsivé události čečenské války v letech 1999‒2000 se natáčel v Gruzii a pojednává o válečných zvěrstvech páchaných na civilistech a také o humanitární katastrofě, kterou lze jen stěží pochopit bez přímého zapojení do událostí.

Navzdory všemu, čím prošli, jsou na živu.

Hadži, devítiletý čečenský chlapec (Abdul Khalim Mamutsiev), začne prchat, když jsou jeho rodiče jako domnělí teroristé zavražděni ruskými vojáky, kteří se vymkli kontrole. Prožívá nepopsatelné trauma, takže oněmí – ale když se dostane do pohraničního města, kde pracují mezinárodní agentury, naváže z počátku velmi opatrný vztah s úřednicí EU Carole (Bérénice Bejo), která má své vlastní důvody, proč se o válku zajímá.

Hadžiho starší sestra Raisa (Zukhra Duishvili) ho mezitím bezradně hledá. Paradoxní je, že najde práci, kde se stará o osiřelé čečenské děti pod vedením americké charitativní pracovnice (Annette Bening), aniž by si kdy uvědomila, jak blízko by mohl být její pohřešovaný bratříček. A právě tato dějová část je volně inspirována filmem Poznamenaní Freda Zinnemanna z roku 1948 o chlapci, který přežil Osvětim a o kterého se staral americký voják. Přitom ho neustále hledá jeho matka.

Hazanavicius však přidal ještě jednu dějovou linku, aby mohl divákům nabídnout další perspektivu, co vše s lidmi udělá válka. Ještě je tu Kolja (Maksim Jeměljanov), který si mohl vybrat mezi vězením a vstupem do armády a zvolil druhou možnost. Při výcviku je brutálně týrán jak svými nadřízenými, tak svými kamarády – a než se dostane na frontu, je z něho spíš monstrum než člověk. A nakonec se osudy všech propojí. 

Hazanavicius se tak nesnaží jen odvyprávět emotivní příběh sourozenců na pozadí velkých dějin, které fatálně ovlivní jejich životy. Vnáší do filmu otázky také politické zodpovědnosti, sociálních dopadů, zajímá ho současná vojenská mašinérie i terorismus. Je to zkrátka komplexní příběh o drsných událostech, ovšem i v nich se alespoň sem tam zableskne naděje.

Hledání

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Michel Hazanavicius

Obsazení Bérénice Bejo, Annette Bening, Zukhra Duishvili, Maxim Emelianov, Abdul-Khalim Mamatsuiev, Lela Bagakashvili, Jurij Curilo

Délka 160 min.

Rok 2014

Film Europe HD neděle 14. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC