Film / seriál

Zlobivá hodná holka

Zlobivá hodná holka
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Na televizní obrazovky míří seriál Dobré mravy, který zaujme neotřelým stylem vyprávění a propracovanou hlavní postavou. Za hranici zákona se dostane mladá žena, která miluje nejen svého syna, ale také nájemného vraha.

Anglická herečka Michelle Dockery hraje Leticii Raines, zlodějku a kapsářku se sebedestrukčními sklony, která by se se svým „talentem“ klidně uchytila i na divadle. S Leticií se setkáváme ve chvíli, kdy ji propouští z vězení v Severní Karolíně. Napravily ji léta strávená za mřížemi? Ani náhodou. Práci si najít (natož udržet) ani nezkouší a téměř okamžitě se vrací ke své staré dobré praxi.

Při jedné „akci“ náhodou zaslechne nešťastného manžela, jak si najímá sexy španělského svalovce (Juan Diego Botto), aby ho zbavil manželky. Co teď? Má se do toho Leticie nějak vložit, má ji varovat? Nebo zkusit získat Španěla na svou stranu? Nebo si snad hledět svých malých kšeftíků a o životy cizích lidí se nestarat? Asi tušíte, že kdyby se Leticie na všechno vykašlala, neměli by filmaři co točit. Samozřejmě, že se mladá žena s tajemným mužem zaplete. Ale poprvé v životě má pocit, že dělá něco správně. To ale nemění nic na tom, že se vše rychle zvrtne a Leticie se ocitá v temném zločineckém podsvětí, o němž se jí ani v lochu nesnilo. Divák se postupně seznamuje s Leticiinou, ale i Javierovou (zabijákovou) minulostí.

Nadprůměrný seriál, který vás pohltí svou atmosférou, zápletkou i inteligencí

Pozná její milující, i když v lecčem despotickou matku, roztomilého, ovšem odtažitého syna či přátele z dětství i ulice. Pochopí, proč Leticie spadla až na dno, proč začala brát drogy, proč začala krást a jak těžké je postavit se znova na nohy. Je příznačné, že se dívka snaží zbavit kriminální minulosti zase přes kriminálníky. Leticie je ale skálopevně přesvědčená, že jí jde o dobrou věc.

Představitelka Leticie (Michelle Dockery) se při natáčení této role dost natrápila, ale zdá se, že si hraní nevyzpytatelné podvodnice nakonec dost užívala. Své podoby musí střídat doslova jako chameleon – neustále mění paruky i akcenty, aby vždy byla někým novým a nikdo ji nepoznal. I když je Dockery ve všech svých transformacích okouzlující, její základní poloha – žena, která se skrývá za těmi všemi převleky, jí dala zabrat nejvíc. Zahrát zbloudilou narkomanku není nic jednoduchého, zvláště když vypadáte stále skvěle. K patřičné vyžilosti se bude Michelle Dockery muset ještě dopracovat.

Zpočátku se možná budete v ději hůř orientovat, neustálé proměny hlavní hrdinky mohou totiž být značně matoucí. Jakmile si však zvyknete na Leticiin styl hry, seznámíte se s dalšími ústředními postavami a pochopíte, že tato zlobivá holka je vlastně strašně hodná, budete nenasytně dychtit po dalším díle. Celý seriál je totiž podobně nevyzpytatelný jako hlavní hrdinka. Televizní série překvapila vysokou úrovní scénáře a svižným tempem vyprávění, které příjemně „odsejpá“. Každý díl sahá po vrcholu současné televizní filmařiny, a to na všech frontách. Nikde vás neotravují otřepané barové fráze, ani neruší nevkusné erotické scény, v nichž je vidět už příliš. Na své si navíc přijdou fanoušci elektronické hudby, kterou má na svědomí ostřílený filmový i seriálový skladatel a muzikant Charlie Clouser.

Michelle Dockery

Britská herečka, která v počátcích své kariéry sbírala uznání i ceny především na divadelních prknech. K výrazným filmovým rolím patří hned její první dvě v televizních snímcích Prstoklad (2005) a Otec prasátek (2006). Pravidelně se také objevovala v seriálu Panství Downton. V nejnovějším seriálu Dobré mravy exceluje v hlavní roli.

Zajímavost

Každá z Leticiiných paruk, a tím pádem i žen, má své jméno: Brittany je blonďatá dlouhovláska, Annie zrzka, Veronica krátkovlasá blondýna a Kaťa říká na krátko ostříhané černovlásce.

Koukněte i na

Noc patří nám

Temný film z podsvětí, v němž se představí hollywoodské hvězdy, také tematizuje rodinné vztahy. Co je člověk ochoten udělat, aby zachránil život někoho jiného?

Král New Yorku

Vynikající thriller vypráví příběh vlivného drogového dealera, který se vrací z vězení. Obchodu s drogami se nebrání, jen ho začne trápit životní úroveň ve čtvrti, jíž kraluje. Pomohou jeho špinavé peníze dobré věci?

Dobré mravy

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, FilmBox

Režie Magnus Martens, Mikkel Nørgaard…

Scénář Blake Crouch, Brett Johnson…

Obsazení Michelle Dockery, Juan Diego Botto, Terry Kinney, Lusia Strus…

Délka 10 × 46 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC