Film / seriál

Nejsme sami

Blízká setkání třetího druhu – sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Legendární sci-fi Stevena Spielberga. Když se Roy během obřího výpadku elektřiny nečekaně střetne s UFO, připojí se k zástupu těch, jimž podobná zkušenost změnila život. Vedený utkvělou myšlenkou se vydává na cestu, aby se s příchozími setkal tváří v tvář.

Blízká setkání třetího druhu jsou skvělým filmem, ale také těžila z jedinečného načasování. Koncem roku 1977 tomuto tématu všichni věnovali velkou pozornost. Ačkoli je UFO oblíbeným předmětem spekulací, přemítání a zkoumání již více než půl století, v žádné době nebyl tento fenomén populárnější než v 70. letech 20. století. Navíc šel film do kin po Hvězdných válkách, najednou se všichni zabývali příběhy o vesmíru a mimozemšťanech. A přestože jsou Blízká setkání odlišným filmem než Hvězdné války, chodilo na ně stejné publikum. 

Blízká setkání představovala příležitost pro režiséra Stevena Spielberga, aby odvyprávěl příběh, který chtěl vyprávět už léta – co by se mohlo stát, kdyby benevolentní mimozemšťané navázali kontakt s lidmi. Často jsou mimozemšťané ve filmech zobrazeni, jak útočí na Zemi, ale filmy jako Blízká setkání, E.T. a Kontakt představují výjimku. A jaký by ve skutečnosti byl první kontakt? Armáda je sice neustále ve střehu, ale vše řídí vědci. Setkání je proto nádherným, magickým setkáním kultur ‒ lidé nevkládají své úsilí do zbraní a boje, ale do toho nejjednoduššího a nejdůležitějšího ze základů života: komunikace. Prostřednictvím barev, hudby a gest rukou navazujeme kontakt s mimozemskou civilizací. 

Děj je jednoduchý a přímočarý, nezatížený nesmyslnými zvraty. Blízká setkání se soustředí na tři postavy a různé cesty, které je svedou dohromady u hory ve Wyomingu. Je tu Roy Neary (Richard Dreyfuss), obyčejný chlap se třemi dětmi a manželkou (Teri Garr). Roy pracuje pro elektrárenskou společnost a jedné noci, během celoplošného výpadku proudu, se zblízka setká s mimozemskou vesmírnou lodí. Royova rodina se náhle stane druhořadou vůči jeho posedlosti mimozemšťany. Má nevysvětlitelné vize hory a je nucen vytvářet její modely z jakýchkoli dostupných materiálů.

Druhou postavou je Jillian Guiler (Melinda Dillon), matka, která kvůli mimozemšťanům ztratila svého malého syna Barryho (Cary Guffey). Nyní je stejně jako Roy posedlá obrazem hory, až na to, že místo soch ji kreslí. A nakonec je tu vědec OSN Claude Lacombe (François Truffaut), muž, který má na starosti tým vyšetřující nevysvětlitelné jevy po celé zeměkouli.

Součástí geniality Blízkých setkání je, že až do konce nevíme, že mimozemšťané nejsou nepřátelští. Teprve na konci, když Spielberg odhrne oponu ohromujícího, majestátního vyvrcholení, konečně pochopíme, že nebýt sám neznamená být v nebezpečí.

Zajímavost

Spielberg na příběhu pracoval dlouho. Verze, která byla uvedena do kin v listopadu 1977, proto nepředstavovala Spielbergovu konečnou vizi. Existují nejméně čtyři další verze, všechny obsahující různé kombinace vymazaných scén a jejich délka se pohybuje od 132 minut do téměř 2 1/2 hodiny. 

Blízká setkání třetího druhu

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,2 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Bontonfilm

Režie Steven Spielberg

Scénář Steven Spielberg, Hal Barwood, Matthew Robbins, Jerry Belson

Obsazení Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban, Warren J. Kemmerling, Roberts Blossom

Délka 135 min.

Rok 1977

AMC sobota 2. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC