Film / seriál

Příchozí – Kdyby existovala kdyby…

Příchozí – Kdyby existovala kdyby…
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nečekaný příchod mimozemské civilizace obrátí vzhůru nohama nejen celý svět, ale i život mladé vědkyně. Přemýšlivý film Denise Villeneuva ukazuje světodějnou událost jako chytré komorní drama.

Kdybychom to bývali věděli, tak bychom… co vlastně? Čas vrátit neumíme a dvakrát do stejné řeky také nevstoupíme. Na každé rozhodnutí máme v životě jen jeden jediný okamžik. Jako Louise. Nebo ne?

Louise Banks je špičková univerzitní lingvistka. Jedné osudové noci dostane nabídku na práci snů: stát se součástí týmu, jenž se pokusí o komunikaci s mimozemšťany, kteří přistáli na dvanácti různých místech na Zemi. Louise se rozhodne (téměř) okamžitě. Na místě v pustině uprostřed Montany ji v armádním ležení čeká řada expertů v čele s teoretickým fyzikem Ianem Donnellym. Nedaleko tábora se tyčí mlčenlivý vesmírný monolit ve tvaru dokonalého půlvejce…

Režisér Denis Villeneuve (Sicario: Nájemný vrah, Zmizení) se v adaptaci povídky autora sci-fi Teda Chianga nezdržuje vysvětlováním. První kontakt s mimozemšťany, obřími tvory se sedmi chapadly, už byl navázán, od Louise a Iana se teď očekává vytvoření základního „slovníku“. Dvojice tvorů, jimž vědci vyberou přezdívky Abbott a Costello podle známého komediálního dua, se vyjadřuje pomocí komplexních kruhových symbolů, které se proměňují jako inkoustové skvrny nebo obláčky kouře. Louise se sice podaří kód rozluštit, ale málem tak způsobí katastrofu: Čína, kde přistála jedna z dalších lodí, pochopí vzkaz jako hrozbu, přeruší komunikaci s ostatními zeměmi a chystá se k útoku na „cizáky“.

Potud všechno probíhá víceméně podle standardního scénáře „co si počít s mimozemskou invazí, když nevíme, jestli je nepřátelská“. Ale co měl znamenat ten úvod s matkou vzpomínající na mrtvou dceru? Kam povede vznikající vztah mezi Louise a Ianem? A hlavně – to měly všechny ty audiovizuálně a střihově skvostné scény mezidruhové komunikace sloužit jen k banálnímu poselství o tom, že musíme jako lidstvo spolupracovat?

Ne, všechno má svůj důvod. V tomto případě Villeneuve naopak nepospíchá. Až velebně volným tempem nahazuje na plátno čisté obrazy plné (doslova) nadpozemské architektury, strohých interiérů a černobílých symbolů. Ve spolupráci s kameramanem Bradfordem Youngem a svým oblíbeným skladatelem Jóhannem Jóhannssonem vytváří proud vjemů, z něhož pomalu vyvstává další překvapivá zápletka.

Příchozí je Interstellar s nohama na Zemi. Oproti nedávnému spektáklu Christophera Nolana neopustí naši planetu, ale stejně jako on se probírá tématy rodiny, ztráty, komunikace a času. Louise musí podobně jako její kolegyně Murphy z Interstellar o něco přijít, aby mohla něco jiného získat – byť ne nutně v tomhle pořadí. Na to správné si musí divák v Příchozích přijít sám. Je to skládačka stejně půvabná, jako je Louisin proces luštění mimozemského jazyka napínavý.

Přicházíme v míru

2001: Vesmírná odysea {1968}

Slavný film Stanleyho Kubricka změnil žánr filmové sci-fi. Ta byla do té doby hájemstvím šestákových příběhů o vražedných příšerách z vesmíru. Kubrick a spisovatel Arthur C. Clarke však nabídli špičkovými triky nabitou filozofující meditaci o tom, jak mimozemská civilizace přispěla k vývoji člověka.

Blízká setkání třetího druhu {1977}

Na noční obloze se objevují tajemná světla, po celé zemi mizí elektřina, uprostřed pouště se objeví ztracená letadla a chlápek jménem Roy se nemůže zbavit vizí o podivné hoře… Vysněný projekt Stevena Spielberga o kontaktu s mimozemskou civilizací se stal diváckým hitem, který sám Spielberg později předčil svým E.T. – mimozemšťanem.

Propast {1989}

Režiséra Jamese Camerona oceán přitahoval dávno před jeho velkofilmem Titanic. Zasadil do něj i thriller, který se odehrává na pozadí studené války. Jaderná ponorka Montana se málem srazí s neznámým tělesem a uvízne v hlubině. Vytáhnout ji námořnictvu pomáhá vrtná plošina Deepcore. Čekají tam dole zlí Rusové, nebo hodní ufoni?

Kontakt {1997}

Drama Roberta Zemeckise je příběhem vědkyně Ellie Arroway (skvělá Jodie Foster), která se celý život věnuje pátrání po mimozemských formách života. Když teleskopy konečně zachytí signál z vesmíru, musí specialistka nasadit všechny páky, aby byla do týmu vyslaného do první kontaktní linie vybrána.

Příchozí

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Denis Villeneuve

Scénář Eric Heisserer

Obsazení Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma, Mark O'Brien, Russell Yuen

Délka 117 min.

Rok 2016

HBO středa 2. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC