Film / seriál

12 opic

12 opic
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Apokalyptické sci-fi snímky jsou už filmovou klasikou a divácky velmi oblíbené. Tentokrát jsme pro vás vybrali špičku v tomto žánru, co jiného totiž může vzejít ze spojení jmen: Terry Gilliam, Bruce Willis a Brad Pitt.

Prim ve 12 opicích hraje Bruce Willis coby Cole (neustále od krve, špinavý a propocený dává nakládačku padouchům, přesně jak ho znáte z jiných filmů), který žije s hrstkou dalších lidí v obrovském podzemním úkrytu postaveném z hromady vyřazených dílů a neskutečného množství drátěného pletiva. Povrch planety obývají už jen zvířata, protože během epidemie v roce 1996 zemřelo pět miliard lidí na záhadný vir.

Podivní vládci podzemí vysílají pravidelně do minulosti vězně, aby sbírali informace a pomohli jim tak odhalit, co nebo kdo epidemii zapříčinil. Nejsou to žádní spasitelé, kteří by měli přepsat dějiny, jen mají pomoci najít lék na zákeřný vir, aby se lidé mohli vrátit zpět na povrch. Cole je vyslán do roku 1990, ovšem cosi se na jeho cestě do minulosti zvrtne a on se ocitne v blázinci. Aby také ne, když neustále tvrdí, že „lidé začnou příští měsíc umírat.“ Tam se setká s psychiatričkou Kathryn Railly (Madeleine Stowe), která mu snad jako jediná věří, že je návštěvník z budoucnosti. A seznámí se tam také se „spolupacientem“, neskutečně paranoidním Jeffreym Goinesem (Brad Pitt), jenž může být klíčem k odhalení počátků epidemie.

Geniální svět z trosek

Šedivá města plná odpadků, nebo podzemní laboratoře ve stylu starých pohlednic s Thomasem Edisonem ‒ tak vypadá svět zachvácený podivným virem. Je plný bizarních zabijáků a vědců ve futuristických kostýmech, prostě Gilliam opět řádí ve velkém stylu. Jeho svět je vizuální lahůdkou, zvláštní efekty nijak netrčí, ani nepůsobí uměle, všechno do sebe zapadá, tedy obrazově. Jinak jsou hlavní hrdinové ve vleku paradoxů a neustálé nejistoty, zmaru a vyčerpanosti. A všemu kraluje Willis s Pittem. Oba jdou až na dřeň, jejich výkony jsou odzbrojující, své postavy dotáhli do detailu, přitom Willis nezapomíná na lehkost a nadhled, který si udržuje ve všech svých filmech. Pitt coby fanatický zastánce práv zvířat se proměňuje jako chameleon, ale šílený výraz ve tváři má pořád. Je to podivín, ze kterého vás neustále mrazí.

Celý film je vlastně oslavou šílenství a zkázy, s hrdinou, který se snaží zvítězit nad chaosem. Gilliamův apokalyptický svět působí chladně a temně, dokonce i románek mezi Willisem a Stowe je spíš zoufalý než radostný. Vše se však výborně doplňuje a čím víc víte o filmech (zejména po technické stránce), tím více si budete 12 opic užívat.

Zajímavost: Gilliam se obával, že Brad Pitt nebude schopen zahrát nervózního a překotně mluvícího magora. Učitel rétoriky moc nepomohl, tak prostě vzali Pittovi cigarety a on svou roli zahrál přesně tak, jak Gilliam chtěl.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Dvanáct opic

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,6 %
Foto FilmBox

Režie Terry Gilliam

Scénář David Webb Peoples, Janet Peoples, Chris Marker

Obsazení Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer, Jon Seda, Carol Florence, Frank Gorshin

Délka 131 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC