Dokument

Z nepřátel kamarádi

Dokument Z nepřátel kamarádi
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Dějiny lidstva jsou z jistého úhlu pohledu jen nepřetržitý sled válek. A nejinak tomu je i v případě nechvalně známé oblasti Perského zálivu.

Právě zde vypukl jeden z největších válečných konfliktů na začátku 80. let, přesně 22. září 1980, kdy irácká vojska vpadla do Íránu. Dlouhých osm let mezi sebou tyto dvě země bojovaly, než uzavřely příměří, a to 20. srpna 1988. (Válkou v Perském zálivu se však nazývá až pozdější konflikt.) V rámci míru se vrátily ke vzájemné úmluvě ze 70. let a jen potvrdily nesmyslnost tohoto děsivého konfliktu, který stál ve výsledku životy více než milion lidí. Ačkoliv to zní absurdně, válka nejen bere, ale může také člověku něco dát, tedy lépe řečeno někoho. I uprostřed válečné vřavy jsou hrdinové, kteří nehledí na to, proti komu by měli stát, ale větší cenu pro ně má lidský život. A přesně za těchto okolností se setkali také hrdinové skvělého krátkometrážního dokumentu Z nepřátel kamarádi. Ač měli stát proti sobě, jeden z nich zachránil druhému na bojišti život, a tak se z nich stali celoživotní pokrevní bratři. Právě oni se po třiceti letech vrací zpět na místa, kde bojovali a kde se také poznali. Budete sledovat neuvěřitelný a velmi emotivní příběh dvou mužů s nečekaně dramatickým koncem. Zároveň se podíváte na území, které nejdříve decimovala válka a následně Islámský stát.

Z nepřátel kamarádi

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD sobota 22. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC