Dokument

Záplavy

Záplavy
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic Wild HD na skylink Live TV Sledovat

O záplavách víme své i v našich končinách, máme je však spojené s ničivou vodní silou, která spíš bere, než dává.

Ve dvoudílném dokumentu Záplavy vám ukážeme, že někde to může být i naopak. Jižní Afrikou protéká řeka Okavango, která na severozápadě Botswany vytváří zcela unikátní deltu, jež se nerozlévá do moře, ale zůstává ve vnitrozemí. Delta Okavanga představuje zcela jedinečný ekosystém, jehož fungování bylo objasněno až ve 20. století. Na neuvěřitelné ploše 15 000 km2 se odehrává každoroční cyklus stoupání a klesání vodní hladiny, který mění výrazně tvář krajiny. Za vše mohou srážky, které během ledna a února spadnou v Angolské vysočině. Ty napájí menší říčky, jež se pak vlévají do Okavanga a plní jeho koryto kubíky a kubíky vody. Více než polovinu této doslova živé vody absorbují rostliny, třetina se vypaří a zbytek si rozdělí spodní vody a jezero Ngami. V červnu pak v deltě začne bujet vegetace, jíž jsou přitahována zvířata a delta se v létě mění na oblast s největší a nejrozmanitější koncentrací živočichů na světě.

Na stanici Nat Geo Wild se můžete těšit nejen na unikátní záběry divokých zvířat, ale také na pohledy z nebeské perspektivy na celou deltu, k nimž se jen tak nedostanete.

Záplavy

Dokument
Foto Nat Geo Wild
National Geographic Wild HD neděle 25. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC