Dokument

Tracking the Blue Diamond

Tracking the Blue Diamond
Skylink Live TV

Sledujte na DocuBox na skylink Live TV Sledovat

Ve slavné písni zpívá božská Marilyn Monroe: Diamonds Are a Girl's Best Friend. My však známe příběh jednoho diamantu, který se přátelí spíš se smrtí než s dámami.

Jde o legendární Modrý diamant, který byl ukraden z koruny Ludvíka XIV. v roce 1668. Od té doby kolují nejrůznější legendy, co se s nádherným klenotem mohlo stát. K jedné z nich patří také příběh o něco menšího stejně zbarveného diamantu, jemuž se dnes říká Hope (Naděje). Ten je uložený v muzeu ve Washingtonu jako jeho nejcennější exponát – má tam podobnou pozici jako Mona Lisa v Louvru. Jde o 45 karátového krasavce, jehož hodnota se odhaduje na 250 milionů dolarů. Pokud by šlo o ten samý drahokam, jaký měl Ludvík XIV., pak by pocházel z lomu v Indii a do Evropy se dostal už v roce 1653.

Od těch dob vystřídal mnoho majitelů, v muzeu je uložen teprve půl století, ale traduje se, že tomu, kdo jej vlastní, přináší jen zkázu a smrt. Tým vědců se proto rozhodl zjistit, jestli se jedná o dva drahé kameny, nebo jde opravdu o onen legendární Ludvíkův. Není náhodou, že se proto spojily nejchytřejší hlavy USA a Francie, aby se za pomoci moderních technologií, ale také mistrů brusičů pokusili přijít pravdě na kloub.

Tracking the Blue Diamond

Dokument
Foto DocuBox

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC