Dokument

Tonutí v plastovém moři

Dokumentární seriál Tonutí v plastovém moři
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Žijeme v době plastové. Každý z nás má doma desítky výrobků, které obsahují větší či menší množství plastů. Nám to tolik nevadí, ale co obyvatelé oceánů a moří, kteří si nic z toho „domů“ pořídit nechtěli?

Liz Bonninová se rozhodla ve dvoudílném dokumentu Tonutí v plastovém moři zmapovat svět plastů v oceánech a mořích. A musíme uznat, že veškeré údaje jsou značně děsivé. Denně produkují lidé obrovské množství plastového odpadu, a tak ročně skončí v oceánech miliony tun plastů všeho druhu. Jak víme, tento nesmírně odolný a v mnoha ohledech užitečný materiál se velmi těžce rozkládá. Je možné ho recyklovat, ale z plastového odpadu se na celé planetě zrecykluje pouze zlomek. Navíc si lidé zvykli s plasty plýtvat a nadbytečně užívat hlavně ty jednorázové. Odkud se plasty v oceánech berou? A jak ovlivňují podmořské živočichy, rostliny i celé biotopy? Je možné plastovou apokalypsu ještě zastavit? Liz Bonninová shromažďuje veškeré informace, aby se na tyto otázky pokusila odpovědět. Kromě zneklidňujících údajů a informací vás Liz určitě také potěší, jelikož již nyní vznikají iniciativy i metody, které mají našim oceánům a jejich obyvatelům pomoci. Mnozí inženýři například pracují na vývoji nových alternativních materiálů. Spousta lidí začíná podporovat tzv. zero waste způsob života. 

Tonutí v plastovém moři

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD úterý 12. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC