Dokument

Tajná zpravodajská služba odhalena

Ilustrace k CIA: Dešifrováno
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

O CIA slyšel asi každý. Ale jak vlastně tato supertajná organizace funguje? Jsou hollywoodské filmy ze špionážního prostředí jen fikcí?

V posledních letech si přízeň diváků získal seriál Homeland (česky byl vysílán pod názvem Ve jménu vlasti), který se snažil nakouknout pod pokličku jedné z nejprestižnějších tajných služeb na světě – CIA. Co je však pravda a co fikce? Opravdu se nad nejrůznějšími kontinenty a státy prohání drony, které sledují veškeré dění na zemi? Je diplomacie ve válečných zónách závislá na podplacených agentech a úspěchy operací visí téměř vždy na vlásku? Znamená být agentem CIA neustálé ohrožení života? Podle Homelandu by odpověď na všechny otázky zněla ano, ale kdo se chce dovědět víc o těch nejtajnějších operacích, ten si s klasickým seriálem nevystačí.

V únoru se na obrazovkách objeví nový dokumentární cyklus, v němž budete moci koukat tzv. pod prsty mistrům svého řemesla – agentům CIA. Uvidíte ty nejtajnější operace tak, jak se opravdu staly. Poznáte, jaké to je, účastnit se akcí na nejnebezpečnějších místech světa, jak pracují informátoři, že bez úplatků se k informacím rozhodně nedostanete a co všechno musí zvládat elitní jednotky. Dozvíte se zcela nové informace související s Kaddáfího smrtí či jak obtížné bylo dopadnout bin Ládina.

Nečekejte žádné nudné vyprávění vysloužilých pánů v kvádrech, kteří z pohodlného křesílka vzpomínají na to, jak jim kolem uší svištěly kulky. Naopak se připravte na reálné záběry doplněné těmi hranými, které vás spolu s nejmodernější technikou přenesou přímo na ústředí CIA, stejně jako doprostřed náročných bojových akcí. Pochopíte, co obnáší povolání analytika, kolik životů závisí na maličkostech a že v mezinárodní politice na pomyslných vahách opravdu rozhodují jednotlivá zrnka písku.

Zajímavost

CIA vznikla 18. září 1947 v USA. Původně měla sloužit jen k zefektivnění sběru informací, ale velmi brzy se začala tlačit na místo ministerstva zahraničí a ovládat zahraniční politiku. Vše vyvrcholilo aférou Watergate v roce 1972. Od té doby je CIA podřízena kongresu.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

CIA: Dešifrováno

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD sobota 2. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC