Dokument

Světlo a tma

Světlo a tma
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Den a noc, světlo a tma, to jsou dva protikladné jevy, které vnímáme jako samozřejmost. Víte, proč jsou dnes pro vědce důležité?

Světlo nemůže existovat bez tmy a tma zase bez světla. Dvoudílný dokumentární cyklus vás s oběma jevy seznámí podrobněji, protože jen málo lidí si uvědomuje jejich význam. Lidé jsou často přesvědčeni, že vědí a také vidí vše. Opak je pravdou, zdaleka nevidí všechno, dokonce nevidí prakticky nic. Vědci se totiž domnívají, že 99 procent vesmíru je zahaleno do tmy.

Dokument Světlo a tma vás v první části seznámí s historií zkoumání světla. Už staří Řekové ve třetím století před naším letopočtem používali světlo na výzkum kosmu. O dvě tisíciletí později renesanční hvězdář Galileo Galilei pracoval s čočkami svého poměrně jednoduchého teleskopu, aby určil místo člověka ve vesmíru. A v sedmdesátých letech sedmnáctého století objevil Dán Ole Rømer vztah mezi světlem a vzdáleností. Druhý díl cyklu se zabývá rozvojem vědy na „temné straně“. Už objev Neptunu v roce 1846, planety, která se takřka celá skrývá v naprosté tmě, naznačoval, že z vesmíru toho vidíme jen velmi málo. Dnes navíc pracujeme s teorií temné hmoty a temné energie. Zní vám to jako sci-fi? Tohle je vědecká realita a výzkum týkající se zdánlivých banalit, světla a tmy.

Světlo a tma

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD úterý 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC