Dokument

Schindler – skutečný příběh Oskara Schindlera

Dokument Schindler – skutečný příběh Oskara Schindlera
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Padouch, nebo hrdina? Kolem osoby Oskara Schindlera je stále mnoho otazníků. Jedněmi je glorifikován, jiní jeho činy zpochybňují.

Dokument Schindler – skutečný příběh Oskara Schindlera se snaží objektivně zpracovat všechna dobře i méně známá fakta. Pokud znáte oscarový snímek Schindlerův seznam budete možná překvapeni, jelikož svitavský rodák hlásící se k německé národnosti rozhodně nebyl jen hrdina.

Je nepochybné, že zachránil stovky životů především polských Židů. Snažil se je uchránit před deportací do táborů smrti, když je označoval za nepostradatelné pro továrny, které spravoval (odtud onen Schindlerův seznam). Celkové počty zachráněných se liší podle různých zdrojů, jisté však je, že díky němu přežilo nacistické řádění v Evropě více než tisíc Židů. Ti mu byli později natolik vděční, že mu pomáhali v poválečných letech financovat některé podnikatelské projekty.

Stal by se z Oskara Schindlera hrdina, kdyby nestanul v čele zkonfiskované polské židovské továrny? Může být označován za hrdinu i přes to, že továrny pod jeho vedením vyráběly zbraně a podporovaly tak německou válečnou mašinérii? Jakým byl ve skutečnosti člověkem? Byl to opravdu hrdina, nebo se vše událo jen díky shodě náhod? Všechny tyto otazníky se tento dokument snaží rozklíčovat a přiblížit vám Oskara Schindlera především jako člověka, který žil v nelehké době a problémům i tragédiím čelil jak nejlépe uměl. 

Schindler – skutečný příběh Oskara Schindlera

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD neděle 28. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC