Dokument

Raketoplán: Triumf a pád

Dokument Raketoplán: Triumf a pád
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Vesmír představuje pro lidstvo obrovskou výzvu. Především v minulém století se rozjelo „cestování do vesmíru“ ve velkém. Ne vždy to ale skončilo dobře.

Především americký program NASA od 60. let 20. století představuje synonymum dobývání vesmíru. Jenže každý velký úspěch bývá vykoupen množstvím nezdarů. Dvoudílný dokument Raketoplán: Triumf a pád vám tyto úspěchy i nezdary přiblíží. Pokud se chcete dostat do vesmíru nebo alespoň na oběžnou dráhu Země, potřebujete samozřejmě stroj, který vás tam „vynese“, ale je také dobré, když se můžete bezpečně dostat zpátky na pevnou zem. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby takový stroj mohl létat pravidelně tam a zpět, aniž by došlo k jeho zničení. Tuto vizi začaly na začátku 80. let plnit první americké raketoplány v rámci programu Space Shuttle, který trval až do roku 2011. Během čtyř desítek let bylo zkonstruováno pět raketoplánů, do nichž se posadilo několik posádek, které absolvovaly více cest. A některé z nich byly zničeny při tragických nehodách.

Co všechno raketoplány dokážou? Jakých největších úspěchů NASA v rámci svého programu dosáhla? Proč došlo k tragickým nehodám? A jak se z nich týmy odborníků poučily? Dokument vám blíže odkryje zákulisí celého amerického vesmírného programu. Dozvíte se mnohé nejen o technice, ale také o lidech, kteří se na tom všem podílí. 

Raketoplán: Triumf a pád

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD neděle 26. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC