Dokument

První vesmírní odvážlivci

Astronaut na Měsíci
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

O prvním živém tvorovi ve vesmíru, fence Lajce, slyšel snad každý. Tento doslova zázračný let na oběžnou dráhu Země se uskutečnil v roce 1957. Věděli jste však, že Sovětskému svazu šlapaly velmi těsně na paty Spojené státy? Nechybělo mnoho a Lajka se mohla ve vesmíru potkat s americkým kolegou.

Soupeření Sovětů a Američanů v šedesátých letech, kdo bude první ve vesmíru, kdo vyšle dál nejmodernější sondu, kdo přistane první na Měsíci, je pověstné dodnes. Od padesátých let se snažili dostat mimo matičku Zemi oba státy všemi prostředky. Sověté si připsali bod za Lajku, jejich zámořští kolegové zase vyhráli boj o Měsíc, kde přistálo slavné duo Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969. Z tohoto památného dne pochází věta: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký krok pro lidstvo“.

Od těch dob se vesmírný program posunul o desítky světelných let kupředu. Vesmírem se prohánějí nejrůznější sondy a sbírají vzorky i fotografie v celé Sluneční soustavě. Astronautů či kosmonautů se na oběžnou dráhu podíval také slušný počet a všechny sci-fi filmy, které líčí přistání na Marsu, se blíží realitě možná víc, než tušíme. Vesmír sice stále představuje velkou neznámou, ale naše soustava už tak tajemná není. Navíc své vlastní národní programy rozjíždí i další země, třeba jako Čína, takže už dávno nejde jen o souboj Ruska a USA.

Málokdo však tuší, co předcházelo oněm slavným výpravám za hranice našeho světa.
Už v padesátých letech se snažili dostat do vesmíru Američané, ovšem ne s nějakým domácím mazlíčkem, ale připravovali první astronauty, takové vesmírné pionýry. Během let 1955–1958 se v rámci projektu Manhigh uskutečnily tři lety primitivními raketami, které vynesly své piloty až do výšky 30 942 metrů nad zemský povrch. Američané tak testovali hranice lidské fyzické odolnosti i prostředky, s nimiž lze dosáhnout vesmíru.

Tyto vesmírné pionýry můžete sledovat v novém dokumentárním seriálu od listopadu na Spektrum HD.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Vesmírní pionýři

Dokument
Foto Profimedia.cz
Spektrum HD čtvrtek 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC